Ekonomi
22 Ağu 2015 15:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:10

TOTAL'den sonra o da Türkiye'den gidiyor...

Fransız Total'in ardından POAŞ'ın sahibi olan OMV de Türkiye'den çıkmaya hazırlanıyor. Avusturyalı enerji devi kârlılığın düşmesi ve keyfiliğin artmasından rahatsızdı.

TOTAL'den sonra o da Türkiye'den gidiyor...
Türk ekonomisini etkisi altına alan durgunluk ve her gün artan hukuksuz uygulamalar yabancı yatırımcıların Türkiye'den kaçmasına neden oluyor. İlk deprem finans sektöründe yaşandı. Citibank Akbank'taki ortaklığını 800 milyon dolar zararı göze alarak son verdi. Hemen ardından HSBC ve RBS gibi finans devleri Türkiye'de birimlerini satışa çıkardıklarını açıkladı.

Finans sektöründe yaşanan depremin artçı sarsıntıları enerji sektörünü de vurdu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) iktidarı desteklemek için sürekli akaryakıt piyasasının dengesini bozması şirketlerin sabrını taşırdı. Fransız devi Total, Türkiye'deki istasyonlarını satışa çıkardı.

Daha bu olayın şoku geçmeden Avusturyalı OMV'den satış sinyali geldi. OMV CEO'su Rainer Seele, şirketin gelecek planlarında artık Türkiye'nin önemli bir rolü olmadığını açıkladı.

OMV, Türkiye'nin en büyük akaryakıt zinciri Petrol Ofisi'nin (POAŞ) sahibi. POAŞ için 2.5 milyar dolar ödeyen Avusturyalılar bugün bir hayli pişman. Seele "Türkiye'deki yatırımlar hayal kırıklığı oldu. Ekonomik gelişmeler beklentilerin altında kaldı. Ayrıca Türk devletinin cari işlemlere müdahaleleri sıklaştı. Türk düzenleyicilerin (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) müdahaleleri ile artık makul bir ekonomik çerçeve bulamıyoruz." dedi.

OMV CEO'su Rainer Seele şirketin geleceğine ilişkin olarak Wirtschaftsblatt Gazetesi'ne konuştu. Gazeteye yaptığı açıklamada Rainer Seele, "Gaz piyasasındaki yeni konseptimiz üzerine çalışıyoruz. Türkiye bu konseptte önemli bir rol oynamıyor. Adım adım tamamen bir çekilmek bizim için ihtimal dışı değil." ifadesini kullandı.

Enerji yatırımları hızı yavaşladı

2015'in Ocak-Temmuz dönemini kapsayan 7 aylık dönemde 2 bin 388 megavatlık yeni kurulu güç yatırımı yapıldı. 2014'ün aynı döneminde ise toplam kurulu güç artışı 3 bin 528 megavat olmuştu. Yani elektrikte yeni kurulu güç yatırımları yılın 7 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.3 azaldı. Bu durum elektrik piyasasında yatırımcıların beklentilerinde piyasadaki sorunlar nedeniyle oluşan bozulmaya işaret ediyor.