Güncel
09 Mayıs 2020 10:18 Son Güncelleme: 09 Mayıs 2020 10:57

Topraktan ev alanlara KDV iadesi ve indirimi

Topraktan ev alanlar KDV iadesi ve indiriminden yararlanabiliyor. Lüks konutlar için uygulanan KDV oranı şartları artık değişti ve yüzde 8 olarak uygulanıyor.

Topraktan ev alanlara KDV iadesi ve indirimi

Topraktan ev alanlar KDV iadesi ve indiriminden yararlanabiliyor. 2016 yılının Eylül ayında Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren düzenleme kapsamında 150 metrekare ve üzeri lüks konutlar için KDV oranında düzenleme yapıldı ve bu oran yüzde 18 olarak açıklandı. 

Eko Gündem'den Ceyhun Köseoğlu, bu düzenleme Eylül 2016 ile Mart 2017 tarihleri arasındaki satış sözleşmelerinde yer alıyor. O dönem içerisinde uygulanan KDV oranı şartları artık değişti ve yüzde 8 olarak uygulandı. Şimdi o dönemde inşaatına yeni başlanan konut projelerinden topraktan ev satın alarak sözleşme imzalayanlar KDV oranından doğan farkı geri alınabiliyor. Bu makalemizde KDV oranından doğan farkın geri alınması nasıl olacak, şartlar nelerdir? İşte tüm merak edilenler...

TOPRAKTAN EV ALANLARA KDV FARKI ÖDENECEK

Geçtiğimiz yıllarda topraktan ev projesine girererek ev alanlara KDV iadesi ve indirim yapılacak. Topraktan alınan evler teslim edilirken arada KDV oranından doğan farkı ev sahiplerinin isteme hakkı var. Yasal düzenlemede, düzenlemenin yapıldığı dönemde toraktan ev alma projesine girip evleri yeni tamamlananlar konutu teslim alırken KDV oranından doğan farkı istenebilecek.

TOPRAKTAN ALINAN KONUTLAR İÇİN KDV İADESİ ŞARTLARI

Aynı yıllar içerisinde lüks konut projelerinden konut edinmek isteyenlere yüzde 18 oranında KDV alınması düzenlemesi yapılıyor. Şimdi ise bu oran yüzde 8 olarak faturalandırılıyor. Konut projesinden ev almak için sözleşmede KDV hariç gösterildi ise aradaki yüzde 10’luk KDV farkı geri istenebilecek. Bu durumda 400 bin liralık bir konut projesinden konut satın alındıysa vatandaş aradaki yüzde 10’luk farkı yani 40 bin lirayı geri alabiliyor.

Uygulama lüks konut projelerinde geçerli olacak ve aradaki farkın vatandaşa ödenmesinin yolunu açacak. KDV iadesi lüks konut projelerinden 150 metre kareden fazla evler için uygulanan yüzde 18’lik orandan yüzde 8 olarak ödeniyor. O dönemde lüks konut projelerinden satın alınan evlerde vatandaşa yüzde 18 oranında KDV faturası kesildi ve alındı. Şimdi ise yüzde 8’e düşen bu orandan doğan farkı vatandaş geri istenebiliyor.

KONUT KREDİSİ KDV İADESİ NASIL ALINIR?

Konutlardan alınacak KDV oranları ile ilgili düzenleme kapsamında, yüzde 18’den yüzde 8’e düşen KDV oranlarından doğan farktan geçen yıl Mart ayına kadar başlayan projelerden ev alan vatandaşlar faydalanabilecek. Bu farkın geri alınabilmesi için  konut satış sözleşmesinde KDV oranının dahil olmaması gerekiyor.  Eğer konut satış sözleşmesinde KDV dahildir deniliyorsa aradaki farktan yararlanabiliyor. Diğer yandan vatandaşa KDV dahil olarak kesilmiş fatura var ise bu sefer vergi usulünde bir hata ortaya çıkacak. Şirket sahipleri aradaki vergi farkını vatandaşa değil doğrudan devlete ödeme yapılacak.