Konut Haberleri
30 Nis 2019 14:42 Son Güncelleme: 30 Nis 2019 14:45

Toparlanma sinyali konut sektörüne de yansıdı

Ekonomideki toparlanma güven endeksini 8 ayın en yükseğine çıkardı. Bakan Albayrak, toparlanma eğiliminin hızla gerileyen konut satışlarına yansıdığını açıkladı.

Toparlanma sinyali konut sektörüne de yansıdı

Geçen yılki kur saldırısının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında dengelenme sürecinin sonuna gelen ve toparlanma eğilimi güçlenen ekonomiye güven arttı. Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; sanayi üretiminden, konut ve otomotiv satışına, kapasite kullanım oranından yatırım iştahındaki artışa kadar birçok parametrede artış gösteren güven artışı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan endeksleri etkiledi.

6 AYDA YÜZDE 12 YÜKSELİŞ

Ekonomik güven endeksi Nisan ayında yüzde 3.4 artış göstererek 84.7 ile 8 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Böylece, güven endeksi kur saldırısının yapıldığı Ağustos 2018'deki 88.3 seviyesine bir adım daha ulaştı. Endeks Ekim ayında 75.2'ye düşmüştü. Endekste o tarihten bu yana yaşanan yükseliş yüzde 12.6 oldu.

 DAHA YÜKSEK SEVİYELERİ YAKALAYACAĞIZ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomide alınan aksiyonların ekonomik güven endeksinin artış gösterdiğini söyledi. Albayrak, "Ocaktan beri süren artış, güçlü toparlanmanın da göstergesi" diye konuştu. Sosyal medya hesabından, nisan ayına ilişkin ekonomik güven endeksi hakkında açıklama yapan Bakan Albayrak, "İnşallah 2. çeyrekten itibaren uygulayacağımız politikalar ve Yapısal Dönüşüm Adımları ile daha yüksek seviyeleri yakalayacağız" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞIN DÖVİZ SATIŞI HIZLANDI 

Yerli yatırımcılar, 6 ay aradan sonra ilk kez 29 Mart-5 Nisan tarihleri arasındaki haftada başladıkları döviz satışlarına aralıksız devam ediyor. Mart'ın 29'unda 181.9 milyar dolar olarak döviz hesaplarının büyüklüğü, 19 Nisan'da 181.2 milyar dolara düştü. 

KONUT VE OTOMOBİL SATIŞLARI CANLANDI

Toparlanma eğilimi, faizlerdeki yükselişin ardından hızla gerileyen konut satışları Ocak ayında yüzde 25 olan yıllık daraldı ve martta yüzde 5'e düştü. Konut satışları bir önceki aya göre yüzde 34 artış gösterdi. Kredi faizlerindeki düşüşün etkisiyle ipotekli satışlar yüzde 156 artarak 22 bini geçip 8 aya çıktı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarında da daraldı ve Martta satışlar şubatın iki, ocak ayının ise 3.5 katına yükseldi.

TÜRKİYE İYİ BİR POZİSYON ALDI

JP Morgan Chase International Yönetim Kurulu Başkanı Jacob Frenkel, Türkiye'nin yeni dünya düzenini iyi gördüğünü belirtti. Frenkel, "Türkiye iyi bir pozisyon aldı. Aynı zamanda dünyanın nereye gideceğini de iyi özümsemiş ve görmüş durumda" dedi.