Konut Haberleri
13 Mar 2016 17:13 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:08

TOKİ tarihi evleri turizme kazandıracak

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Bartın'daki tarihi evler için desteğini esirgemiyor. Turizm Bakanlığının da verdiği destekle tarihi evler turizme kazandırılacak.

TOKİ tarihi evleri turizme kazandıracak
TOKİ'nin desteği tarihi evler için de sürüyor. Bartın'da koruma altına alınan tarihi evler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği destek ve ev sahiplerinin de katkısıyla turizme kazandırılıyor.

Evlerin inşası için yapı malzemesi olarak meşe, gürgen ve çam ağaçları kullanılmış, tavan süslemeleri için ise bitkisel desenler, çiçek ve hayvan figürlerinin yer aldığı motifleri yansıtan yüzlerce yıllık tarihi evlerin, turistlerin ziyaretine açılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

Turizmden daha fazla pay alacak

Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki evler mimarisiyle dikkat çekiyor. Tarihi evlerin, turizmden daha fazla pay alması için tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi planlanıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun konuyla ilgili bir açıklama yaparak, "Bartın evleri, kendine özgü mimarisiyle görülmeye değer özellik taşımaktadır. Tarihi ve kültürel değerleri korumak da bizim en önemli görevimizdir. Bizim kültürel mirasımız olan bu evleri koruyup gelecek nesillere en güzel şekilde intikal ettirmemiz ve turizme de kazandırmamız lazım" dedi.

TOKİ desteği sürüyor

Dursun ayrıca, "Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin alınmadan hiçbir fiziksel müdahale yapılamayan bu evler, 2005'de bakanlığımızın başlattığı uygulama yardımı kapsamında karşılıksız kaynak sağlamasıyla hayat buluyor. 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımı' doğrultusunda önemli yardımlar yapıldı. Kentimizde 50'ye yakın tarihi ev yeniden ayağa kaldırıldı ve birçoğu konak, pansiyon ve restoran olarak turizme hizmet vermeye başladı. Her yıl binlerce turistin geldiği konaklarıyla ünlü Safranbolu ilçesine olan coğrafi yakınlığımızı fırsata çevirmek istiyoruz. Bundan sonra da hem proje, hem restorasyon yardımı yapmaya devam edeceğiz. Tabi gerek TOKİ, gerek Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, gerekse bakanlığımız tarafından sağlanan desteklerle özellikle konak şeklinde turizme kazandırılan evler, diğerler yıkılma tehlikesiyle yaşayan evler için de örnek teşkil ediyor."