Güncel
28 Kas 2020 10:00 Son Güncelleme: 28 Kas 2020 16:38

TOKİ 154 bin TL'ye kadar faizsiz kredi veriyor! Kimler nasıl faydalanacak?

Bankaların konut kredi faizleri artınca, ev sahibi olmak isteyenler farklı formülleri araştırmaya başlardı. TOKİ'nin 135 bin TL'ye kadar faizsiz kredi verdiğini duyanlar konuyu araştırmaya başladı.

TOKİ 154 bin TL'ye kadar faizsiz kredi veriyor! Kimler nasıl faydalanacak?

Ev sahibi olma hayali kuranlar bankaların kredi faizlerini artırması ile beklemeye başladılar. Kimileri ise araştırdığında TOKİ'nin 135 bin TL'ye kadar faizsiz kredi verdiğini öğreniyor. Ancak o kredi için şartlar var. 

TOKİ, şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine 154 bin TL'ye kadar faizsiz kredi imkanı sunuyor. Bu kredi ile yalnızca TOKİ konutlarında değil istenilen yerde ve büyüklükte konut sahibi olunabiliyor. 

Şu anda bankalarda aylık en düşük yüzde 1.25 oranla konut kredisi kullandırılıyor. Bankalarda faizler artsa da kamunun bası kesimlere faizsiz konut kredisi imkanı mevcut. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine faizsiz kredi imkanı sunuluyor. Hem de bu kredinin kullanımı için bir sınırlama yok.  TOKİ  dışında da ev sahibi olunabiliyor. 

BU YIL 154 BİN TL 

TOKİ'nin şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine sunduğu faizsiz kredinin miktarı 2020 yılı 154 bin TL olarak açıklanmıştı. Geçtiğimiz yıl bu rakam 137 bin TL idi. Kredi miktarı her yıl Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Türkiye geneli için ilan edilen yıllık fiyat artış oranı kadar yükseltiliyor. 10 aylık enflasyon rakamına göre, kredi önümüzdeki yıl yaklaşık 18 bin TL yükselecek. Yıl sonunda net rakam belirlenecek.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Krediden faydalanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden 'Faizsiz Konut Kredisi için Hak Sahipliği Belgesi' alınması gerekli. 

Kredi kullanımda öncelik şehir eşine tanınıyor. Eş hayatta değilse ya da evlenmişse hak çocukların oluyor. Çocuk da bulunmuyorsa öncelikle anneye olmak üzere anne veya babaya bir konut ile sınırlı olmak şartıyla kredi sunuluyor. Krediyi harp ve vazife malulleri kullanacaksa öncelik malulun oluyor. Gazi hayatta değilse sırasıyla eş, çocuk ya da anne-babası imkandan faydalanabiliyor. 

BAŞVURULAR NEREYE YAPILIYOR?

Hak sahibi olduğuna dair belgeyi alanlar Ziraat Bankası'na başvuruda bulunuyor. Kredinin müşterek kullanılmaması durumunda diğer hak sahiplerinin kredi kullanmaktan vazgeçtiğini beyan eder noter onaylı feragatname vermesi gerekiyor. 

Hak sahibi tarafından talep edilmesi durumunda 154 bin TL'nin altında da kredi imkanı sunuluyor. Bu krediye faiz uygulanmıyor fakat kredi açılışında bir kez olmak şartıyla ilgiliden kredinin yüzde 1'i (2020 için 154 TL) oranında masraf talep ediliyor. 

GERİ ÖDEME MAAŞLARDAN

Kredinin geri ödemesi, hak sahibinin her türlü tazminat dahil almakta olduğu maaşın dörtte biri tutarındaki miktarın SGK tarafından kesilmesiyle alınıyor. Kredinin vadesi borcun tamamen ödendiği zamanı kapsıyor.

HANGİ KONUTLAR İÇİN ALINABİLİYOR?

Kredi ile istenilen bölgede ve istenilen büyüklükte konut almak mümkün. Bu şartlara şu konutlar dahil:

- Tapunun alındığı tarihten itibaren 1 yıldan fazla süre geçmemiş olan konutlar, 

- İnşa halindeki konutlar,

- Miras yoluyla edinilen dahil olmak üzere, diğer hissedarlara ait bir kısım hissesi ya da tamamı satın alınacak evler,

- Konut kooperatifine, sosyal yardımlaşma kurumuna ya da belediye organizasyonlarına üye olunması şartıyla satın alınacak evler, 

- Hak sahibinin kendi arsası üzerinde inşa ettiğievler,

- TOKİ'den inşa halinde ya da kullanımaa hazır olarak satın alınan evler.