Röportaj
11 Ağu 2014 13:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:39

Tema'da öncelik insan!

Gerek lokasyonu, gerek şantiye koşulları gerekse proje olarak ‘insan’ odaklı çalıştıklarını belirten TEMA İstanbul Genel Müdürü Arslan, ‘Her şey para değil’ dedi

Tema'da öncelik insan!
Mesa, Artaş, Öztaş ve Kantur-Akdaş Ortak Girişim Grubu tarafından İstanbul Halkalı Atakent Bölgesi'nde 1,5 milyon metrekare alan üzerinde 2.5 milyar dolar yatırımla geliştirilen TEMA İstanbul Genel Müdürü Mesut Arslan ile emlakeki.com olarak proje ve gayrimenkul sektörü üzerine a’dan z’ye herşeyi konuştuk…

Gayrimenkul sektörünün durumunu nasıl değerlendirirsiniz?
Eskiden çok fazla şirket yoktu. Kiracılar daha çoktu. Yani talep vardı ama arz yetişemiyordu. Şimdi iş tam tersine döndü. Artık herkes belli bir seviyede düzenli gelir beyan ettiği zaman ev sahibi olabiliyorlar.

Türkiye’de kredi sistemi nasıl işliyor sizce?
Bizde konut kredileri tüketici kredisi gibi ama bu Amerika’da ve Avrupa’da mortgage müessesesi var. Türkiye’de konut kredisi tüketici kredisi olduğu için ipotekler el değiştiremiyor. Bu bir bakıma iyi çünkü balon oluşmuyor. Mortgage’ta sen bir kredi alıyorsun ve o kredinin karşılığında kullandığın evi teminat veriyorsun, el değiştirebiliyor ama bizde bir evi satmak için konut kredisini kapatman.

Yeni yatırımlarınız olacak mı?
Arayışlarımız var ama tabi bizim proje içinde de daha geliştirilecek çok şey var. Geçen Katar’dan Dubai’de Las Vegas’ta yatırımları olan büyük bir grup onlar masaya oturmak istiyorlar .

Türkiye’de mi yoksa yurtdışında mı?
Türkiye de olabilir yurt dışında da olabilir. Tabi bizim tercihimiz Türkiye’dir. İnşaat lokomatif sektör ama herşeyden önce hep insan odaklı, insanı düşünerek yola çıkmak ve ilerlemek gerekiyor. Çocuklarımızı, yeni nesli böyle yetiştirmek durumundayız.

O zaman temanız insan…
Tema İstanbul’da “Burdaki müşterilerin daha iyi yaşam koşulları içinde yaşaması için yapıyorum”u bizim projede görebiliyorsunuz. Biz inşaat aşamasında da , satış ofimizde de, şantiyemizde de insan odaklı çalışıyoruz. Bir özen var çünkü.




Otel konforunda şantiyede genel müdürle yemek
Projelerinde önceliğin insan olduğundan önemle bahseden Mesut Arslan, Tema İstanbul projesinde 3 bin 500 personelin çalıştığını söyledi ve ekledi: Bir kamp alanı, yaşam alanı oluşturduk. Çünkü onlar birer insan. Memleketinden uzaktalar. Modern, sıcak suyu 24 saat akan, temiz sıhhi ortam, televizyonlu odalar, Burada herkesin bir kirli torbası var ona kirlilerini koyar onu sabah çamaşırhaneye bırakır, akşam tertemiz alır. Mescitimiz var. İki yemekhanede 3 bin 500 kişi doyuyor. Herkes sürekli doktor konrolü, eğitim almadan sahaya hiç kimse çıkmaz. Tüm analizleri tahlilleri yapılır ondan sonra sahaya çıkar.böyle bir sistem. Bir nevi otel konforu ve Böyle bir şantiye düzeni Türkiye’de yok.” Mesut Arslan, herkesin büyük bir çabayla çalıştığını belirterek, “Haftanın7 günü çalışıyorum. Son üç yılda üç gün izin kullandım. Başka türlü olmaz. İnsan gücünün ancak yetişebileceği bir hız bu hız. Herşey para değil” dedi.

25 yaşında ilk ev tecrübesi
İlk evini 25 yaşında Amerika’dan alan Mesut Arslan, “1978 yılıydı. Çalışıyorum da. Yüzde on peşinat vermiştim” dedi ve ekledi: “Güzel havuzlu, garajlı tek katlı bir ev. O peşinatına da param yoktu. Altın ve gümüş piyasasını değerlendirdim. 30 yıllık mortgage aldım. Ayda 800 dolar ödüyordum. Kira öder. Türkiye’de de böyle artık. Tüketici de bilinçli. Yatırımlar, yatırım projeleri çok başarılı olacak. Zaten bundan sonrada marka değerini artıran yapımcılar, gayrimenkul geliştiricilerde bu kriterleri göz önününde bulundururlarsa başarıya ulaşacaklardır.”


Türk insanı şehir dışına kaçıyor
Mesut Arslan, Türk insanının artık şehir dışındaki yerleşimleri tercih ettiğini söyledi. “Kosmopolit yaşamdan, tercihli yaşama dönülüyor” diyen Arslan, eski mahalle yaşamını modern kavramını sunan projelerin tercih edildiğini söyledi. Tema İstanbul’un da Halkalı’da bu ihtiyaçtan doğduğunu belirtti. Projenin ana arterlere çıkış kolaylığı olduğuna da değinen Arslan, bunun da en önemli tercih nedeni olduğunu anlattı.

TED Koleji de geldi
Mesut Arslan, TED Koleji ile anlaşma yapan TEMA İstanbul projesinde 1 buçuk milyon metrekarelik hastane ve farklı bir AVM projeninin de konuşlanabileceğini söyledi. . Biz toki ihalesinden sonra ihale sözleşmesinde bir satın alma opsiyonu vardı. Arslan şöyle devam etti: “Çok fonksiyonlu bir projeyiz. Konut, sergi alanları, konaklama tesisleri, eğlence parkı, en önemlisi ticari alanlar. TEMA World diye eğlence parkımız olacak. Böyle bir şehir kuruyoruz diyelim. Şehir içindeki tüm okul, hastane, alışveriş, eğlence gibi diğer fonksiyonlarında yer alması gerekiyor. “