Konut Haberleri
21 Tem 2014 09:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:32

Tema İnsan

Gerek lokasyon, gerek şantiye koşulları, gerekse proje olarak ‘insan’ odaklı çalış-tıklarını belirten Tema İSTANBUL Genel Müdürü Arslan, ‘Her şey para değil’ dedi

Tema İnsan
Mesa, Artaş-Avrupa Konutları, Öztaş ve Kantur-Akdaş Ortak Girişim Grubu tarafından İstanbul Halkalı Atakent Bölgesi'nde 1,5 milyon metrekare alan üzerinde 2.5 milyar dolar yatırımla geliştirilen Tema İSTANBUL’un  Genel Müdürü Mesut Arslan ile emlakeki.com olarak proje ve gayrimenkul sektörü üzerine a’dan z’ye herşeyi konuştuk…
** Gayrimenkul sektörünü nasıl değerlendirirsiniz?
Eskiden çok fazla yapımcı şirket yoktu. Kiracılar daha çoktu. Yani talep vardı, ama arz yetişemiyordu. Şimdi iş tam tersine döndü. Artık herkes, belli bir seviyede düzenli gelir beyan ettikleri zaman ev sahibi olabiliyorlar.
**Türkiye’de kredi sistemi nasıl işliyor sizce?
Mesela Amerika’da ve Avrupa’da mortgage müessesesi var. Türkiye’de konut kredisi, tüketici kredisi olduğu için ipotekler el değiştiremiyor. Bu bir bakıma iyi, çünkü balon oluşmuyor. Mortgage’ta bir kredi alıyorsun ve o kredinin karşılığında kullandığın evi teminat olarak veriyorsun, menkul değer olarak el değiştirebiliyor. Ama bizde, bir evi tekrar satmak için konut kredisini kapatman gerekiyor.
**  Yeni yatırımlarınız olacak mı?
Arayışlarımız var. Katar’da Dubai’de Las Vegas’ta yatırımları olan büyük bir grup bizimle masaya oturmak istiyor. Ama bizim Tema projesi için yapmamız gereken daha çok işimiz var. Öncelik bu.
** Yatırımlarınız Türkiye’de mi yoksa yurtdışında mı olacak?
Türkiye de olabilir, yurt dışında da olabilir. Tabi bizim tercihimiz Türkiye. İnşaat lokomotif sektör, ama herşeyden önce hep insan odaklı, insanı düşünerek yola çıkmak ve ilerlemek gerekli. Çocuklarımızı, yeni nesli böyle yetiştirmeliyiz.
** Temanız insan yani…
Tema İstanbul’da “Buradaki müşterilerin daha iyi yaşam koşulları içinde yaşaması için yapıyorum”u bizim projede görebiliyorsunuz. Biz inşaat aşamasında da , satış ofimizde de, şantiyemizde de insan odaklı çalışıyoruz. Bir özen var çünkü.

TED Koleji de geldi
** Tema İSTANBUL projesinde AVM olacak mı?

Eğitim konusunda TED Koleji ile anlaşma yaptık. Elbette AVM de olacak. Ama istediğimiz uzun bina değil de, yaşanılabilir yatay bir konsept. Çünkü dünya dikine plazalardan kaçıyor. Hastane de hatta daha başka bir çok sosyal imkan da planlanıyor.  Tema World diye eğlence parkımız olacak. Bir şehir kuruyoruz diyelim. Şehir içindeki tüm okul, hastane, alışveriş, eğlence gibi diğer fonksiyonların da yer  alması gerekiyor. 

Rakamlarla Tema İSTANBUL

- 2.5 milyar dolar yatırım
- 1.5 milyon metrekare 
arsa alanı
- 500 bin kamyon
harfiyat
- 600 bin metreküp beton
- 50 bin ton demir
- 3 bin 500 personel
- Toplam 3 bin 614 daire yapılacak.
Türkiye’nin dünya çapındaki temalı eğlence parkı, ticari, eğitim yapıları, oteller, farklı alışveriş konsepti, sosyal buluşma ve etkinlik alanları ile yepyeni bir yaşam kültürü sunan Tema İSTANBUL, yaşamla eğlenceyi buluşturuyor. Bir konut üretim fabrikası gibi çalışan Tema İstanbul şantiyesinde günde ortalama 
5 konut, anahtar teslim halde imal ediliyor.

Otel konforunda şantiye, genel müdürle yemek

Projelerİnde önceliğin insan olduğundan önemle bahseden Mesut Arslan, Tema İSTANBUL projesinde 3 bin 500 personelin çalıştığını söyledi ve ekledi: ”Tüm çalışanlarımız için şantiye alanı içerisinde yaşam alanı oluşturduk. Şantiyemizde çalışan personelimize ev konforu sunmaya çalıştık. Modern yaşam alanlarında rahatça dinlenmelerini sağlarken, televizyonlu odalarda zaman geçirebiliyorlar. 24 saat akan sıcak su ile duş alabiliyorlar. Kirlilerini, kirli torbasına koyarak çamaşırhanemize teslim ediyorlar ve tertemiz teslim alıyorlar. Bir nevi otel konforu sunuyoruz. Bu büyüklükte ve böyle bir şantiye düzeni Türkiye’de yok” dedi.

25 yaşında ilk ev tecrübesi

İlk evini 25 yaşında Amerika’dan alan Mesut Arslan, “1978 yılıydı. Çalışıyorum da. Yüzde 10 peşinat vermiştim” dedi ve ekledi: “Güzel havuzlu, garajlı tek katlı bir ev. 30 yıllık mortgage aldım. Ayda 800 dolar ödüyordum. Kira öder gibi. Türkiye’de de böyle artık. Tüketici de bilinçli.”

Türk insanı şehir dışına kaçıyor

ARSLAN, Türk insanının artık şehir dışındaki yerleşimleri tercih ederek, eski mahalle yaşamını modernize edip hayata geçiren projelerde yaşamayı istediklerini söyledi. Projelerinin, ana arterlere çıkış kolaylığı olduğuna da değinen Arslan, bunun büyük bir tercih nedeni olduğunu anlattı.