Konut Haberleri
05 Eyl 2017 14:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:24

TBMM Başkanı Ovit Tüneli'ni inceledi

Osmanlı Devleti'nin de kalkınma planlarında yer alan Ovit Tüneli'nde çalışmalar son aşamaya geldi. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Ovit Dağı geçidi, yılın 12 ayı boyunca hizmet verecek.

TBMM Başkanı Ovit Tüneli'ni inceledi
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Ovit Dağı'nda yapımında sona gelinen Türkiye'nin en uzun, dünyanın en uzun 3'üncü çift tüplü karayolu tünel inşaatında incelemelerde bulundu.

Osmanlı dönemine kadar dayanıyor

Rize'nin İkizdere İlçesi Ovit Dağı geçidinde yapımında sona gelinen 14. 3 kilometrelik Ovit Tüneli, Türkiyenin en uzun, dünyanın 4üncü uzun çift tüplü tüneli olacak. Ovit projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devletinin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.

Yol 12 ay boyunca hizmet verecek

Tünelin giriş kotu 2054, çıkış kotu ise 2260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olacak olan Ovit Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize- Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısalacak ve 12 ay boyuna kesintisiz sağlanacak. Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde yapılacak tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak.11 Kasım 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle Ovit tünelinde ışık göründü töreni yapılmıştı. Aydınlatma ve mekanik aksamlarının yapımı süren Ovit Tünelinin yılsonunda tek tüpünün trafiğe açılması planlanıyor.