Güncel
02 Mar 2018 17:18 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:41

TAV’ın işlettiği limandaki heykel kaldırıldı

TAV’ın ihaleyi kazandıktan sonra Üsküp Havalimanı'na yerleştirilen Büyük İskender’in heykeli kaldırıldı.

TAV’ın işlettiği limandaki heykel kaldırıldı
Yunanistan ve Makedonya arasında yıllardır devam eden “isim” krizi çözülüyor. Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la Davos'ta görüşmesinin ardından isim sorunuyla ilgili müzakerelerdeki kararlılıklarının göstergesi olarak Üsküp Yönetimi, en önemli hava alanı ve otoyolundaki Büyük İskender ifadelerini kaldırdı.

"Büyük İskender" olarak adlandırılan bir otoyolun adının da "dostluk" anlamına gelen "Prijatelstvo" olarak değiştirildi. Türk şirket TAV’ın işlettiği başkentteki 'Büyük İskender Havalimanı'nın adı da 'Uluslararası Üsküp Havalimanı' olarak değiştirildi. Ancak havalimanındaki en önemli değişim ise bugün yaşandı.

2011’de TAV’ın ihaleyi kazandıktan sonra havalimanına yerleştirilen Büyük İskender’in büyük heykeli bugün kaldırıldı. Böylece Yunanistan-Makedonya arasındaki isim krizinde sona gelindi.Büyük İskender’i paylaşamıyorlar

Geçmişte Üsküp Havalimanı'nın adı bir önceki hükümetin Aralık 2006’ta aldığı karar ile “Büyük İskender” şeklinde değiştirilmişti. Antik dönemde Makedon Kralı olan Büyük İskender'in mirası iki ülke arasında önemli bir rekabet alanı olarak görülüyor.



AB ve NATO’ya giremiyor

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılında beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üye olamıyor. Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda oy birliğiyle BM üyeliğine alındığı 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.