Konut Haberleri
17 Eyl 2015 07:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:25

TAV'dan Bodrum'da dev atak

Bodrum-Milas havalimanında iç hatlardan sonra dış hatlar terminalini de devralmaya hazırlanan TAV yolcu sayısını artırmanın peşinde.

TAV'dan Bodrum'da dev atak
TÜRKİYE’nin en önemli turizm destinasyonlarından Milas – Bodrum Havalimanı’nın 20 yıl süreyle işletme hakkı ihalesini Mart 2014 itibariyle kazanan TAV Havalimanları, iç hatlardan sonra dış hatlar terminalini de 22 Ekim itibariyle devralmaya hazırlanıyor.

Bodrum dış hatlar terminalini tanıtan ve beklentilerini açıklayan TAV CEO’su Sani Şener, “Havalimanı yeni yapılan yatırımlarla çok iyi yere gelmiş. Bir tek havalimanına gelecek havayollarına pazarlama yapma kısmına çok önem verip artırmamız lazım, ki buna geçen sene itibarıyla başladık. Bundan sonra bu konuda sıkı çalışacağız” diye konuştu.

Turizm cennetinde havalimanı
MİLAS – Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali, 95 bin 927 metrekare alanda yer alıyor. Terminal’de; ikisi bus gate olmak üzere toplamda 11 kapı, 66 check in kontuarı, geliş katında 18, gidiş katında 18 pasaport kontrol noktası ile 5 adet bagaj alım bandı yer alıyor. İç Hatlar Terminali ise 14 bin 686 metrekare alan üzerinde bulunuyor. Toplamda 5 bus gate, 26 check in kontuarı, 4 bagaj alım bantı ile hizmet veriyor. Türkiye’nin Ege Bölgesi’ndeki en yoğun meydanlarından biri olan, Milas – Bodrum Havalimanı, 1997 yılında uluslararası trafiğe açıldı. Muğla ili sınırları içinde, antik Karya’nın iki önemli şehri Milas ve Bodrum arasında yer alıyor. Ayrıca Muğla ili dışında da Aydın’a bağlı Didim, Kuşadası, Söke gibi turizm merkezlerinin de ulaşımında çok önemli bir yer tutuyor. Havalimanı, Bodrum’a 32 km, Milas’a 12 km ve Didim’e 82 km uzaklıkta bulunuyor.

Bodrum’un Türkiye’nin en önemli turistik merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Şener, tur operatörü, uçak şirketi, havalimanı işletmecileri ve turizmcilerin bir araya gelerek yaratacağı pazarlamanın çok daha güçlü olacağını söyledi. Şener, “Havalimanları, oteller, restoranlar, doğa ve tarih... Turizm sektöründe seçilebilir olmak için bu zincirin her halkası çok önemli. Bodrum’da bunların hepsi var. Ancak turizm mevsimi kısa. İklim olarak, yedi ay boyunca mükemmel bir iklim var; dolayısıyla turizm mevsimini uzatabilmek gerekiyor. 15 Kasım dediniz mi son dış hatlar uçağı iniyor. Yerli turizm devam ediyor ama çok az tabii ki. Çok tecrübeliyiz, bu konuda gerekeni yapacağımıza inanıyorum” dedi.
‘Hayat devam etmiyor’
TAV’ın davetlisi olarak gittiğimiz Bodrum’da Türkiye’deki son gelişmeleri de değerlendiren Sani Şener, içinde bulunduğumuz durumun kaygı verici olduğu söyledi. Güneydoğu’da ve Doğu’daki terör olayları, asker ve polisler şehit olurken, huzursuzluk varken ekonominin iyi veya kötüye doğru gittiğini söylenin doğru olmayacağını belirten Şener, “En kısa zamanda barış ve huzurun ülkemize gelmesi ve sağlam bir hükümetin çok kısa sürede kurulması gerekmektedir. Yoksa istikrarın olmadığı bir yerde faiz düşer mi, dolar daha artar mı, borsa düşer mi diye tahmin yapamazsınız. Zaten iş yapmaya ne keyfiniz kalıyor, ne de motivasyonunuz. “Gencecik insanlar şehit oluyor sen git kendi firmanı anlat, olmuyor, yapamıyorsun. Yani hayat devam etmiyor” dedi.
‘MAKAS DEĞİŞTİRİYORUZ’
‘Küresel bir şirket’ olduklarının altını çizen Sani Şener’in anlattıklarına göre TAV, iki yıl önceki ‘makas değiştirme’ hareketiyle 14 havalimanı işleten bir şirketten dünya çapında 69 havalimanında işletmesi olan bir şirkete dönüştü. Sani Şener, küresel büyüme vizyonu çerçevesinde yeni rotalara baktıklarını da söyledi ve ekledi: “Filipinler’in başkenti Manila’da havalimanına giriyoruz. Afrika, Rusya ve ABD’de de özelleştirmeler olacak. Özellikle Rusya ve Afrika’dan ciddi talep çıkıyor. Bunların yanında Hindistan’da da satın almalara hazırlanıyoruz.”
Hindistan’daki satın almalarınnın 3-4 havalimanı için planlandığını belirten Şener şu tespitte bulundu: “Artık ülkelerin havacılık idareleri komple havalimanı özelleştirmesi yerine bakım-onarım, işletme yönetimi, yer hizmetleri, duty-free ve IT gibi ihaleleri ayrı ayrı yapıyorlar. Bizim organizasyonel mimarimiz de buna çok uyumlu. Ekonomi arz ile talebin azlığı veya çokluğu ile sizin elinizdeki limitli kaynakların bu arz ve talebe göre pozisyonlanması sanatıdır. Biz dünyada havacılığı takip ederken tüm bu bilgilere hakim olmak için de çok çabalıyoruz.”
İSTANBUL KAYIP OLMAZ
Şener, İstanbul’un portföylerinden çıkmasının şirket değerinde herhangi bir kayba yol açmayacağını belirterek “Bizim değerimiz ve gelirlerimizin hepsi İstanbul’un 2021’de bitişine göre hesaplanmıştır. Ancak, bakın bizim kaybımız ne olacak? Biz İstanbul’u kurumsal laboratuvarımız olarak kullanıyorduk. Dünyanın çok değişik yerlerinden İstanbul’a havacılık otoritelerinin çalışanlarını getiriyorduk onları eğitiyorduk ve İstanbul’dan kazanılan paranın önemli bir bölümünü araştırma ve iş geliştirmeye ayırıyorduk” diye konuştu.
Lokum alkolü solladı
İŞLETME, yer hizmetleri ve bilgi işlem (IT) gibi hizmetler de sunan TAV, aynı zamanda havalimanlarında duty free mağazaları alanında da hizmet veriyor. Sani Şener, duty free hizmeti verdikleri Medine Havalimanı’nda en çok parfüm – koku satışı yaptıklarını söyledi. “Medine’deki satışlarımızda koku diğer ürünleri neredeyse ezip geçiyor. Medine’deki duty free’de şimdi Victoria Secret de bir mağaza açacak” diyen Sani Şener’e Atatürk Havalimanı’nda en çok satılan ürün hangisi diye sorduk, ilginç bir veriyi paylaştı: “Geçtiğimiz yıllarda birinci sırada parfüm, ikinci sırada sigara ve üçüncü sırada alkol satışı vardı. Fakat şimdi sıralama değişti. Lokum satışlarımız alkolü solladı. Şimdi en çok sattığımız üçüncü ürün Türk lokumu. Bu rada Sani Şener Atatürk Havalimanı’nda ortalama yolcu harcamasının 14.6 Euro olduğunu söyledi. Şener mutlu yolcuların ise 10 Euro daha fazla harcama yaptığını sözlerine ekledi.
İstanbul’a yatırıma devam
ATATÜRK Havalimanı’na 75 milyon Euro’luk yatırım yaptıklarına dikkat çeken Şener 3. havalimanı açılınca Atatürk Havalimanı’nın kapanacağını ancak kendi işletme sürelerinin ise 2021’de biteceğine dikkat çekti. Kritik noktanın 3. havalimanının açılacağı tarih olduğunu belirten Şener eğer 2021’den önce bir açılış olursa gelir kayıplarının karşılanacağını hatırlattı.

Buna rağmen Atatürk Havalimanı’nda yolcu sayısının her gaçen gün arttığını belirten Şener bu yüzden yatırım yaplarının bir zorunluluk olduğunu söyledi. Şener, “Tüm bagaj sistemlerini yeniledik, yeni check-in adası oluşturduk. Dışarıya, aprona, Board-to-Board (uçaktan uçağa) bagaj ayrımı yapacak bir tesis kurduk. Şimdi de ilave terminale başladık. Bu ilave terminali inşallah Nisan 2016’da açacağız. Yeni terminalde dışardan, İstanbul’dan giden yolcular için giriş de olacak; bunun için DHMİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bazı havayollarının bazı seferlerini oraya alacağız; bu da çok ciddi bir kapasite artışı sağlayacak. THY ve DHMİ ile çok koordineli çalışıyoruz; bu çok önemli tabii ki” dedi.
Puchet’in  yazılımı TAV’dan
TAV olarak çok kıymetli bir bilgiyi ve hayal gücünü yurtdışına götürdüklerini söyleyen Sani Şener, TAV İnşaat’ın yurtdışındaki inşaatlarında Türkiye’den ithal ettiği mal ve hizmetlerin çok önemli olduğunu söyledi. Şener, “TAV İnşaat Türkiye’den ithalat yapıyor. TAV Havalimanları olarak da Türkiye’den hizmet ihraç ediyoruz. Örneğin, Puchet’in yazılımını biz verdik. Arabistan’da iki havalimanının IT işletmeciliğini biz yapıyoruz. Bunun için de insana yatırım yapmak gerekiyor. Altyapıya yatırım yaparken mutlaka aynı oranda insana da yatırım yapılmalı diyorum ben. TAV da insan kaynaklarına ve onların eğitimine verdiğimiz önem de budur zaten” diye konuştu.
Sefer Levent-Hürriyet