Konut Haberleri
26 Ara 2015 12:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:56

Taşerona kadro müjdesi! İşte şartlar...

Milyonlarca taşeron işçi Bakanlar Kurulu'nun kararını bekliyor. Kurumların dışarıdan alabileceği hizmetlerin listesi, işçilere kamuda kadro yolunu açacak

Taşerona kadro müjdesi! İşte şartlar...
Sabah yazarı Faruk Erdem konuyu şu satırlarla anlattı:
AK Parti'nin en önemli seçim vaatlerinden biri de 'taşeron' diye adlandırılan alt işverenlerin işçilerinin kadro imkânına kavuşmasıydı. Bu konu yıllardır gündemdeydi ve mutlaka çözülmesi gerekiyordu. 2014'te çıkarılan yasayla özlük hakları güvenceye alındı. Maaş, izin ve tazminat haksızlıkları giderildi. İşçiler 11'inci ayda çıkarılıp 1'inci ayda tekrar işe alınarak tazminatları sıfırlanıyordu, bunun da önüne geçildi. Başta belediyeler olmak üzere birçok kamu kurumunda 'işçi' kadrosunda zabıtalar, sekreterler, sağlık memurları, büro elemanları görüyoruz. Asıl işi yapmalarına rağmen alt işverenin elemanı olan bu çalışanlar, kanunda "muvazaa" denilen durumu oluşturuyor. Şimdi bu sorun da ortadan kalkıyor. Kadro sorununun çözümü Bakanlar Kurulu'nun hazırlayacağı listede kilitleniyor. Listeyle hangi kamu kuruluşunun hangi hizmeti dışarıdan alabileceği belli olacak. Böylece kurumların asıl ve alt işleri ortaya çıkacak. Asıl işi yaptığı tespit edilenler ise kadroya alınacak. Taşeronla ilgili liste Devlet Personel Başkanlığı, Çalışma Bakanlığı ile işçi-memur sendikaları ve konfederasyonlarının görüşleri alınarak Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirleniyor.

KRİTERLER BELİRLENECEK

Yardımcı işler listesi taşeron kavramında belirleyici olacak. Listedeki konular dışında kamuda hizmet alımı yapılması ancak "teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde" mümkün olabilecek. Böylece, kamu kurumları kendilerine izin verilen alanlar dışında dışarıdan hizmet alamayacak ve 'taşeron' işçi çalıştıramayacak. Kadroya geçiş sürecinde de bazı kriterlerin getirilmesi söz konusu. Çalışma süresi bunlardan olabilir.

ASIL İŞİ KİM YAPIYOR?

Bir devlet hastanesinin yemekhanesinde çalışan işçinin kadroya geçip geçmeyeceği gibi konular merak ediliyor. Hastanenin asıl işi sağlık olduğundan hemşire ya da sağlık memurunun taşeron hizmet vermesi söz konusu olmayacak. Öte yandan hastanenin temizlik hizmetini dışarıdan alması mümkün olabilecek. Burada sağlık memurunu taşeron şirketin 'temizlik işçisi' gibi gösterme durumu da ortadan kalkacak.