Konut Haberleri
04 Şub 2015 08:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:21

Tarlaları sel aldı pazara zam yağdı

Aylık enflasyonda son 19 ayın en düşük rakamı çıkmış olsa da çarşı pazardaki tezgah fiyatları bunu söylemiyor. Pazarcı, ürünlerin yetiştiği bölgelerde yaşanan ‘sel’den yakınıyor, tüketici yüksek fiyatlar için ‘alıştık’ diyor

Tarlaları sel aldı pazara zam yağdı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 7.24’e geriledi. Bu rakam, son 19 ayın en düşük enflasyonuna işaret ediyor. Peki bu düşüş Çarşıda, pazarda fiyatlara yansıdı mı? Dün enflasyon rakamının çıkmasının ardından öğle saatlerinde, Türk halkının en çok tükettiği ürün grupları arasında öne çıkan sebze ve meyvelerin fiyatlarını yerinde görmeye Eyüp Topçular’da kurulan semt pazarındaydık.
TÜİK, ocak ayında en yüksek fiyat artışının yüzde 61 ile patlıcanda olduğunu açıklayınca, pazarda gözümüz tezgahtaki patlıcana takıldı. Bu üründe fiyat 5 lira çevresinde dönüyor. Kimi tezgahta ise 4 lira. Geçen ay ise patlıcanda fiyatların 2.5-3 lira arasında değiştiğini anlatan esnaf, mevsime dikkat çekiyor ve gelecek ay daha ‘uygun’ fiyatlar beklediğini vurguluyor.

Serayı vurdu...
Pazar esnafı, ocak ayının ikinci haftasında Antalya’da yaşanan ve seraları da etkileyen sel felaketini fiyat artışlarındaki asıl neden olarak anlatıyor. Tezgahında patlıcan da satan Burhan Şensoy, fiyatları sorduğumuzda önce ‘normal’ dese de sonra yakınmaya başlayarak, “Biz ne yapalım, seraları sel bir yıktı daha toparlanamadı, yeniden ekildi ama yetişmedi, biz de verdiğimiz parayı bile çıkaramıyoruz” diyor.
Olumsuz hava koşullarının yarattığı tahribat izini patlıcan, biber, soğan, kabak, marul gibi ürünlerde fazlaca hissettiriyor. TÜİK verilerinin fiyat artışı liginde patlıcanı yüzde 56 ile çarliston biber, yüzde 52 artışla kabak izliyor. Ancak tüm bu fiyatlardan habersiz gitseydik de tezgahların durumundan ‘el yakan’ sebze meyve kendini gösteriyor.

8 liralık yeşil soğan
Halden yeşil soğanın kilosunu 8 liraya aldığını söyleyen pazarcı Hasan Bey “Soyadım bana kalsın” diyor ve 2 liraya sattığı yeşil soğan demetinin tezgahta kaldığından yakınıyor.
Geçen ay 1 liraya sattığını söylediği yeşil soğan neredeyse pazarda tek tezgahta var. Bazı yeşillik tezgahlarında da tek tük yer alıyor. Marul ise pazarda hiç yok, pazarcı ‘daha mevsimi değil ama geçen yıllar getirmiş olurduk’ diyor. Fakat sel ve don marulda da etkili olmuş, fiyatını bile göremedik, esnafın halde kasasının 35 liraya kadar çıktığı söylentisini duyduğunu dinliyoruz.
Kabak 5 liraya kadar çıkmış, dolmalık biber, çarliston biber, sivri biber hiç fark etmiyor, fiyatlarındaki artışlar sürüyor. 4 liradan başlayan biberler 6 liraya kadar çıkmış. Bazı pazarlarda 10 liraya kadar satıldığını anlatan esnaf, ‘artık normal görüyoruz ama alan var mı diye sorarsan, yarım kilo’ diye konuşuyor.

İşte pazar fiyatları

Patlıcan    5-6 lira
Kabak    4-5 lira
Dolmalık Biber    5 lira
Sivribiber    5 lira
Çarliston biber    5 lira
Salatalık    3-4 lira
Domates    4-5 lira
Yeşil soğan    2-2.5 lira
Ispanak    2 lira
Karnabahar    3 lira
Mandalina    3 lira
Elma    2.5-4 lira
Nar    2.5-3 lira
Portakal    1-3 lira
Muz    3-5 lira

Patlıcan ‘hamsiyi’ yakalıyor

Her tezgahta pazarı dolaşan müşterilere de fiyatları yorumlatıyoruz. “Artık etkilenmiyoruz bile” diyen Serpil Hanım annesiyle mutlaka her salı geldiği pazarda “Soranlara fiyatlar iyiydi deyip geçiyoruz, öyle sürekli artıyor ki artık ne desem yalan olur” diye konuşuyor. Pazardan ayrılırken bir balıkçı tezgahı da bize sesleniyor. “Bizi de çekin’ diyor. ‘Çekelim ama sizde fiyatlar iyi görünüyor” dediğimde, “Haklısın, patlıcan olmuş 5 lira, hamsinin 8 lirası göze hoş görünüyor” diyorlar.

Mandalina uçtu, gitti

Kış aylarının vazgeçilmezi vitamin deposu portakalda fiyatlar geçen ayla paralel gidiyor. 1 liradan 3 liraya kadar seçenekli bolca portakal satılıyor. Ancak mandalina fiyatları 1-1.5 liradan    3-4 liraya kadar çıkmış. Pazarda kış aylarında en çok satılan meyvenin ani fiyat artışını Şubat sonuna doğru göstermesine alışık olduklarını belirten esnaf, ‘bu yıl erken başladı’ diyor. Henüz limon tezgahını yerleştirmeye çalışan İlhan Işıktaş ‘beni de çekin’ diye bizi yanına çağırdıktan sonra, limonun pazarda fiyatı en çok artan ürün olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor:  “Aslında bu yıl çok inişli çıkışlı. Geçen ay kilosu 2 liraydı, şimdi 3.5 lira. Bu yıl hava muhalefeti bizi vurdu ama kimsenin düşündüğü yok.” Nar ise son günlerini yaşadığı için fiyatını artıranlardan. Kilosu 2 liraya kadar düşen nar şimdi 3-3.5 lira.