Konut Haberleri
27 Şub 2015 13:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:25

Tarihi yarımadada dönüşüm başlıyor

Eminönü’de bulunan, İTO Otoparkı, Güneş Han ve Liman Han’ın dönüştürülmesi için ihaleye çıkılıyor. Arazilerde, yap-işletdevret modeliyle otel, iş ve kültür merkezi inşa edilecek.

Tarihi yarımadada dönüşüm başlıyor
İTO ve TOBB’un sahip olduğu Eminönü’deki 3 ayrı alan için ihaleye çıkıldı. İTO otoparkı, 100 yıllık Liman Han ve Güneş Han’ın toplam 4 bin 529 m2’lik arsa alanında Yapİşlet- Devret modeliyle otel, iş merkezi, toplantı ve kültür merkezi yapılacak. İhale şartnamelerini almak isteyenler için süre 8 Nisan’da sona erecek. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Eminönü’de bulunan, İTO otoparkı, Güneş Han ve Liman Han’ın dönüştürülmesi için ihaleye çıkıyor. Yap-işlet-devret modeliyle toplamda 4 bin 529 metrekare alana ulaşan arsalarda otel, iş merkezi, toplantı ve kültür merkezi yapılacak.

23 Şubat’ta başlayan ihale şartnamelerinin temin süresi 8 Nisan’a kadar devam edecek ve teklif vermek isteyenler dosyalarını 13 Nisan’a kadar teslim edebilecek. İstekliler 2 bin 500 lira bedelle ihale şartnamelerini İTO’dan temin edebilecek. İTO ve TOBB’un binalarının yerine yapılması planlanan yeni binalarla bölgenin iş merkezi haline getirilmesi hedeflenirken, projeyle sürekli dillendirilen tarihi yarımadanın dönüştürülmesi yolunda ilk adım da atılmış olacak. 5 milyon lira geçici, 10 milyon lira ise kesin teminat miktarı konulan proje için sunulan teklifler, 14 Nisan’da açılacak.

Projede yer alan ve TOBB’a ait 440 metrekare arsa alanına sahip Güneş Han’ın yerine inşa edilecek yapının 2’nci derecede ticaret alanı olması öngörülüyor. Yapıda; perakende ticaret alanları, otel, lokanta, kafeterya, çayhane gibi yeme içmeye dönük birimler, turizm acentesi, kitabevi gibi hizmet birimleri, depolama faaliyeti gerektirmeyen hizmet türleri, geleneksel el sanatları üretim, planlama, sergileme alanları, büro, iş hanı, irtibat bürosu, banka ve finans kurumları, kültürel tesis, küçük ölçekte sağlık tesisi yapılabilecek.

100 yıllık Liman Han için proje onaylatıldı
İTO’ya ait 564 metrekarelik Liman Han’ın bulunduğu arsa ise sosyal-kültürel tesis alanı olarak belirlendi. Liman Han, 2’nci derecede korunması gerekli tescilli bina statüsüne sahip. Burada; konaklama tesisleri yer almamak koşuluyla günübirlik amaçlar için kullanılacak, sosyal tesis, kültür merkezleri, kütüphane, müze, sinema, tiyatro, sergi konferans salonları gibi kültürel yapılar, bu birimlere hizmet edecek asgari ölçüde düzenlenecek yeme içme birimleri, bilgi-beceri meslek edindirme kursları, teknik eğitim vb. eğitim yapıları, belediye idari birimleri, muhtarlık gibi yapılar, küçük ölçekte sağlık yapısı ve sosyal yardım birimleri, sivil toplum örgütleri, ve meslek odaları, ilköğretim öncesi eğitim gibi işlevler yer alabilecek. 1915’te yapılan Liman Han için ön cephesinin korunması suretiyle, arka kısmının yıkılarak yeniden betonarme olarak yapılacak şekilde hazırlanan restorasyon projesi, 4 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

Son olarak İTO’ya ait ve 3 bin 525 metrekare arsa büyüklüğüne sahip otopark alanında, restorasyon ve uygulama projelerinin yüklenici tarafından hazırlanması planlandı. İnşaat yapım ruhsatı alınması da yüklenici firmanın sorumluluğunda olacak.

'Turistlerin gece keyif alabilecekleri yer yapmak istiyoruz'

TOBB- İTO Sirkeci Projesi için ihale duyurusuna çıkmadan önce İstanbul'daki en büyük 40 müteahhidi toplayarak bilgilendirme toplantısı yaptıklarını anlatan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, projeyi Eminönü çevre düzenlemesi olarak plandıklarını söyledi. Gündüz çok yoğun kullanılmasına rağmen bölgenin geceleri boş kaldığını belirten Çağlar, "Turistlerin gece keyif alabilecekleri bir yer yaratmak istedik. Atıl haldeki tarihi binaları turizme kazandırmak istiyoruz. Binamızın yanındaki otoparkı belediyeye kullandırıyorduk. Liman Han'ı kaymaya başladığı için kapattık. Bunları rehabilite etmemiz gerekli. İBB'nin de Unkapanı'ndan Sarayburnu'na kadar yolu yer altına alıp, üstünü park yapma projesi var. İstanbul'a gelen turistlere alternatif mekanlar sunmamız gerekli" dedi. (Dünya)