Sektörel
17 Haz 2015 15:01 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:49

Tarihi eser kaderine terk edilmiş!

Kars Kalesi eteğinde bulunan Beylerbeyi Sarayı, sahipsizlikten nasibini alarak yıkılıyor

Tarihi eser kaderine terk edilmiş!
Kaleiçi Mahallesi’ndeki Ulu Cami üstünde bulunan Beylerbeyi Sarayı, geçen süre içerisinde duvarları yıkılmış ve harabe olmuş halde kendisine yetkililerin el atmasını bekliyor.

Kars’ta, başta Ani Harabeleri olmak üzere bir çok tarihi değer kaderine terk edilmiş vaziyette bulunuyor. Savaşlara ve yıllara meydan okuyan tarihi değerler, günümüzde ise kaderine terk edilmiş halde.

OSMANLI-RUS SAVAŞI SIRASINDA ERMENİLER YIKTI

Kaleiçi Mahallesi’ndeki Harakani Külliyesi, Evliya Cami, Kümbet Cami ve Kars Kalesi ile aynı bölgede bulunan Beylerbeyi Sarayı’nın önünü ise okul binası kapatmış. 1579 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından Erzurum eyaleti askerine yaptırılan Beylerbeyi Sarayı, 1828 yılında Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Ermeniler tarafından yıkılmıştı.

KARS'TA YAPILAN EN GÜZEL SİVİL MİMARİ

Osmanlı döneminde Kars’ta yapılan en güzel sivil mimari örneklerinden birisi olan sarayın duvarları, kesme taş ve moloz taştan yapılmış. İki katlı olan sarayın ön cephesinde yuvarlak kemerli giriş kapısı bulunuyor. Cephe duvarları üzerinde iki sıralı yuvarlak kemerli pencerelerle sıralanan sarayın sadece dört duvarı kalmış, duvarların da bir kısmı yıkılmış, bir kısmında da geniş çatlaklar oluşmuş.

KISA SÜREDE KORUMA ALTINA ALINMAZSA YIKILACAK

Beylerbeyi Sarayı'nın içerisi de otlarla dolu vaziyette. Saray, yeniden o ihtişamlı yıllarına dönmeyi bekliyor. Kültür ve Turizm Müdürlüğü korumasında bulunan Beylerbeyi Sarayı, kısa sürede koruma ve bakım altına alınmaz ise yıkılarak tarihin karanlıklarında yerini alacak.

Beylerbeyi Sarayı, yıkılmış ve bakımsız olmasına rağmen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
ETİKETLER
#tarihi eser