Konut Haberleri
07 Tem 2017 17:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:16

Tarihi camide büyük restorasyon!

Tarihi Sultanahmet Camisi restorasyona giriyor. Çalışmalar 1 hafta içinde başlayacak ve 4 yıl sürecek.

Tarihi camide büyük restorasyon!
Tarihi Sultanahmet Camisi, büyük bir restorasyona girecek. Çalışmaların 1 hafta içinde başlaması öngörülürken restorasyonun 4 yıl sürmesi planlanıyor.

NELER YAPILACAK?

Restorasyon kapsamında caminin üst kurşun örtüsü sökülerek yenilenecek. Cami genelinde cephe temizliği yapılacak, iç ve dışındaki taş ve mermer kaplamalarının raspa, sağlamlaştırma ve ıslah çalışmaları gerçekleştirilecek, minareler restore edilecek, çinilerin konservasyonu yapılacak.

Ahşap ve sıva yüzeylerinde bulunan mevcut kalemişleri raspa edilecek, özgün kalemişleri temizlenecek ve ihya edilecek. Revaklı avluda özgün sıvalar sağlamlaştırılacak. Cami içi döşeme kaplamaları tamir edilecek ayrıca iç avludaki mermer döşemelerin, sütunların, cami bünyesindeki ahşap kündekarilerin kapsamlı konservasyonları yapılacak.

GEREK GÖRÜLÜRSE GÜÇLENDİRİLECEK
Gerekli görülmesi durumunda güçlendirme çalışmalarının da yapılacağı restorasyon kapsamında, klasik lokmalı demir parmaklıklar tamir edilecek, dış avluda çevre düzenlemesi gerçekleştirilecek ve tuvaletler yenilenecek.

DAHA SAĞLIKLI HALE GELECEK

Çalışmalarla hem Sultanahmet Camisi’nin ömrünün uzatılması hem de turizm açısından daha sağlıklı hale getirilmesi hedefleniyor.

Sultanahmet Camisi’nden sonra Selimiye’de de benzer bir çalışma yürütülmesi planlanıyor.