Konut Haberleri
02 Eki 2018 14:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:58

Tapuda biyometrik fotoğraf kullanılabilir mi?

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı, biyometrik fotoğrafın, vesikalık fotoğrafın bir çeşidi olduğunu, tapu işlemlerinde kullanılabileceğini belirtti.

Tapuda biyometrik fotoğraf kullanılabilir mi?
apu Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı, biyometrik fotoğrafın, vesikalık fotoğrafın bir çeşidi olduğunu, tapu işlemlerinde kullanılabileceğini belirtti.

İşte Tapu Dairesi Başkanlığı'nın yazısı: 

10.11.2009 tarihli ve 27402 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tapu

Sicil Müdürlüklerince Düzenlenen Resmi Senetlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin fotoğraf başlıklı 16 ncı maddesi bir ve ikinci fıkrası "Resmi senede tarafların son altı ay içerisinde çekilmiş 6x4 büyüklüğünde renkli ve vesikalık fotoğrafları yapıştırılır. Resmi senetlere yapıştırılacak fotoğrafların orijinal ve kişiyi açıkça teşhis edebilecek nitelikte olması gerekir." hükmündedir.

Biyometri, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanılan bir terimdir. Özetle, biyometri kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade etmektedir.

Biyometrik fotoğraf, yüksek kaliteli, arka fonu beyaz ve desensiz, başka objelerin olmadığı, belli ölçüleri ve özellikleri olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği yeni vesikalık fotoğraf çeşididir. Çözünürlük kalitesi klasik vesikalığa göre daha yüksek olan biyometrik fotoğraf, standartları belli olan bir vesikalık fotoğraftır.

Bu suretle, Tapu Sicil Müdürlüklerince Düzenlenen Resmi Senetlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte bahsi geçen vesikalık fotoğraf deyiminden biyometrik fotoğrafın da anlaşılması gerektiği değerlendirilmekte olup, işlem talebinde bulunanlar tarafından biyometrik vesikalık fotoğraf ibraz edilmesi halinde de fotoğrafın kişiyi açıkça teşhis edebilecek niteliği korunarak, düzenlenecek resmi senette kullanılması mümkündür.