Konut Haberleri
14 Şub 2017 17:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:00

Tapu harcı oranına artık devlet karar verecek

TBMM tarafından değerlendirmeye alınan teklifin kabul edilmesi halinde Tapu harcı oranı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek...

Tapu harcı oranına artık devlet karar verecek
TBMM Başkanlığı'na sunulan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin kabul edilmesi halinde tapu harcı oranı alıcı ve satıcıdan değil Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Bakanlar Kurulu tapu harcı oranını, gayrimenkullerin sınıfı, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, türleri, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri ile  birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere, bir katına kadar artırma ve onda birine kadar indirme yetkisine de sahip olacak. Daha önce alıcı ve satıcı tarafından belirleniyordu. 

İnşa edilen konut ve işyerinin satış bedelinin yurtdışından getirilecek döviz olarak ödenmesi koşulu ile Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlara ilk satış da KDV'den muaf tutulacak.