Konut Haberleri
27 Nis 2016 12:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:15

TANAP'a dev yatırım bu yaz sonuca ulaşıyor

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesine (TANAP) ayrılan 3 milyar 120 milyon dolar değerindeki kredinin bu yaz aylarından itibaren karara bağlanması bekleniyor.

TANAP'a dev yatırım bu yaz sonuca ulaşıyor
Azerbaycan'dan Avrupa'ya  doğalgaz taşıyacak olan, Türkiye'nin arz güvenliği açısından da kritik öneme  sahip bulunan TANAP'a verilmesi planlanan 1 milyar dolarlık kredinin onaylanması  için Dünya Bankası yönetimi, 7 Temmuz'da bir araya gelecek.

Dünya Bankası yetkilileri, bankanın 11 Ocak 2016 tarihli "Birleşik  Proje Bilgi Belgesi"ne işaret ederek, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin  (BOTAŞ) 1 milyar dolarlık krediyi alabilmesi için öncelikle üst yönetimin  onayının gerektiğini belirtti.

Destek sözü 3 milyar doları aşıyor

Birleşik Proje Bilgi Belgesi'nde, Avrupa Yatırım Bankası'nın TANAP  için 1 milyar 120 milyon dolar kaynak ayırdığı kaydediliyor. Belgede Uluslararası  Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası'nın da proje için 1 milyar dolar kredi  verebileceği bilgisi yer alıyor. Söz konusu bu iki destek konusunda kesin takvim  verilmezken, Dünya Bankası'nın kararı doğrultusunda yılın ikinci yarısında netlik  kazanması öngörülüyor.

Dünya Bankası yetkilileri, bin 825 kilometrelik TANAP'ın,  Azerbaycan'dan İtalya'ya kadar ulaşması planlanan 3 bin 500 kilometrelik Güney  Gaz Koridoru için önemine dikkati çekerek, gaz kaynaklarının çeşitlendirilmesinin  bölgede enerji güvenliğini artırırken, sürdürülebilir büyümeyi de  destekleyeceğini ifade etti.

Güney Gaz Koridoru için tüm bölgede yaklaşık 45 milyar dolarlık  yatırıma ihtiyaç olduğu belirtilirken, TANAP'ın da maliyetinin 9,8 milyar dolar  olarak hesaplandığı kaydedildi.

TANAP'ın Haziran 2018'de tamamlanması beklenirken, projenin ilk  aşamada Azerbaycan'dan gelecek ve Gürcistan'dan geçecek toplam 16 milyar  metreküplük gazın 6 milyar metrekübünü Türkiye iç pazarına ulaştırması, geriye  kalan 10 milyar metreküplük doğalgazı da Türkiye-Yunanistan-Arnavutluk-İtalya  rotasını izleyerek Avrupa piyasasına taşıması hedefleniyor.

Toplam kapasitesinin 2023'de 23 milyar metrekübe çıkması planlanan  TANAP'ın, 2026'da da 31 milyar metreküp kapasiteye ulaşması öngörülüyor.

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, geçen hafta yaptığı açıklamada,  TANAP'ı Haziran 2018'den daha erken devreye alabilmek için bütün imkanların  zorlanacağını söylemiş, proje kapsamında şu ana kadar yaklaşık 4,5 milyar dolar  değerinde ihalenin tamamlanarak kontratlarının imzalandığını bildirmişti.

Azeri enerji şirketi Socar TANAP'da yüzde 58 hisseye sahipken, projede  BOTAŞ'ın yüzde 30, İngiliz BP'nin de yüzde 12 payı bulunuyor.