Konut Haberleri
04 Nis 2017 17:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:05

TANAP 2019'da hazır hale gelecek!

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi olarak bilinen TANAP, belirtilen süreden daha kısa bir sürede hizmete girecek...

TANAP 2019'da hazır hale gelecek!
Türkiye, doğalgazda dev bir adım atıyor... Azeri doğalgaz hattı 2019 yılı itibaryle Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek. 

Bölgesinde enerji üssü olmayı hedefleyen Türkiye, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni (TANAP) planlanandan kısa sürede tamamlamak için çalışmalara hız verdi.

Bitiş tarihinden önce hizmete girecek

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, "Proje zamanından önce bitecek gibi gözüküyor. 2019 ortalarında Avrupa'ya gaz vermeye hazır hale geleceğiz" dedi.

Faz sıfır olarak tanımlanan Türkiye-Gürcistan sınırından Eskişehir'e kadar olan ve BOTAŞ'a ilk gaz verilecek olan bölümün yüzde 77'sinin tamamlandığını belirten Saltuk, "Haziran sonuna doğru ilk gazı vermeyi planlıyoruz. Toplam bütçe üzerinden şu ana kadar 3.2 milyar dolar tasarruf sağladık" diye konuştu. Birbirine paralel yürüyen 3 ayrı proje olduğunu anlatan Düzyol, "Hem TANAP hem Güney Kafkasya boru hattı genişleme projesi takvimine uygun gidiyor. Trans Adriyatik Boru Hattı'nda bir miktar gecikme olabilir" ifadesini kullandı..

31 milyar metreküp kapasite

Toplam kapasitesinin 2023'te 23 milyar metrekübe çıkması planlanan TANAP'ın, 2026'da da 31 milyar metreküp kapasiteye ulaşması öngörülüyor.

Toplam maliyet 9,2 milyar lira

Azeri enerji şirketi SOCAR'ın yüzde 58, BOTAŞ'ın yüzde 30 ve İngiliz BP'nin yüzde 12 hisseye sahip olduğu TANAP'ın toplam maliyetinin ise 9,2 milyar dolar seviyesinde olacağı hesaplanıyor.