Ekonomi
17 Eyl 2015 09:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:25

Taksiyle Edirne 600 lira

Karayoluyla Avrupa’ya gitmek isteyen Suriyeli mülteciler İstanbul Otogarı’nda sıkıştı. Otobüs firmaları ceza korkusuyla sığınmacılara bilet satamıyor. Gidişlerine izin verilmeyen bazı mülteciler ise taksicilerle Edirne pazarlığı yapıyor

Taksiyle Edirne 600 lira
Sosyal medyada yayılan ‘Almanya sığınmacıları alacak’ söylentisiyle Bayrampaşa’daki Büyük İstanbul Otogarı’nda mültecilerin Avrupa bekleyişi 2. gününü doldurdu. Trakya bölgesine seferler düzenleyen otobüs firmalarından bilet almaya çalışan çoğunluğu Suriyeli mültecilere bilet satışı dün de yapılmadı.
Diğer araçlarla veya yürüyerek Edirne’ye gitmek isteyenlere de güvenlik güçleri engel olmaya devam etti. Mülteciler geceyi otogardaki Cumhuriyet Camii’nin içinde ve çevresinde yerlere serdikleri kartonlar üzerinde geçirdi. Bazıları da otogara çadır kurdu. Türk Kızılay’ı ise mültecilere su ve gıda maddesi dağıttı. Ancak mülteciler, yardımı istemediklerini sadece gitmelerine izin verilmesini istediklerini belirtiler.

İstanbul Valililiği de 1200 Suriyeli göçmenin otogara geldiğini belirterek, “Göçmenlere, söylentilerin asılsız olduğu, Avrupa ülkelerinin göçmen kabul etme yönünde herhangi bir tasarruflarının mevcut olmadığı gibi maalesef göçmenlerin kabul edilmeyeceğine dair güçlü irade ve temayüller gösterdikleri anlatılmış ve bu nedenlerle kendilerinin daha fazla mağdur olmamaları için Edirne yönüne gitmemeleri konusunda ikna çabalarına devam edilmektedir. Bu çalışmalar sonucunda yaklaşık 500 Suriyeli göçmen geri dönmüş bulunmaktadır” açıklamasını yaptı. Ancak mülteciler bir umut bilet almak için bekleyişi sürdürdü.

Mültecilere bilet satışı yapmayan firmalar ise, bilet sattıklarında ceza aldıklarını belirtti.
Edirne’ye yolcu taşıyan bir firma yetkilisi, “Edirne Valiliği tarafından mültecilere bilet satışımız yasaklandı. Bilet satışı yaptığımız mültecilerden dolayı arabalarımız bağlandı ve yüklü miktarda para cezaları verildi. Verilen para cezalarının neye göre verildiği belli değil. Bu cezalar bazen kişi başına 210 TL iken bazen de 570 TL oldu. Bu kadar yüksek ceza ödemek yerine taşımamak bizim için daha doğru. Bizim Edirne’ye götürmediğimiz bu yolcuların çoğunluğunu taksiciler 450 TL karşılığında Edirne’ye götürüyor” dedi.

Edirne Valiliği’nden otobüs firmalarına gönderilen yazıda, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 29.08.2015 tarihinde yürürlüğe giren genelgesinin 3’üncü maddesi hatırlatıldı; “İllerimizin giriş ve çıkış noktalarında gerekli belge kontrollerinin yapılarak; bulundukları ilden izinsiz ayrılmalarının önlenmesi ve ikamet ili dışında farklı bir ile izin belgesi olmaksızın gelenlerin seyahatlerinin engellenerek şahısların ikamet iline yönlendirilmesi.” Bu madde uyarınca ikamet şehrini terk etme izni olmayan mültecilere bilet satılması halinde yasal işlem yapılacağı belirtildi.

Firma yetkilisinin söylediği taksi iddiası otogarda birçok kişinin dilindeydi. Gece otogarda bekleyen mültecilerin yanına gelip 4 kişilik bir grubu 600 TL karşılığında Edirne’ye götürebileceğini söyleyen taksicilerin olduğu gün boyu otogarda konuşuldu. Taksicilerin teklifine biz de şahit olduk. Suriyeli mültecilerden biri Edirne’ye gitmek istediğini söyledi ve tek kişi olduğunu belirtti. Taksici ise mülteciye, Edirne sınırına 2 kilometre uzaklıkta bir yere 600 TL karşılığında götürebileceğini söyledi.