Ekonomi
19 Haz 2015 07:47 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:50

Takımı için en çok parayı onlar harcıyor

Method Research ve Mastercard'ın iki ayrı araştırması Türkiye'deki taraftarın fanatiklik haritasını ortaya çıkardı. Buna göre, takımı için en çok parayı Fenerbahçeliler harcıyor

Takımı için en çok parayı onlar harcıyor
Futbol tutkusunun size neler yaptırdığını hiç düşündünüz mü? Türkiye'deki futbol tutkusunu ölçen iki rapor taraftarın ekonomisini ortaya çıkardı. Buna göre, taraftarların sadece yüzde 23'ü maçları izlemeye stadyuma gidiyor. Ancak Türkler maça gitmek için işyerine 'hastayım' diyor. Method Research Company'nin 33 ilde gerçekleştirdiği araştırmaya katılanların yüzde 33'ü "Hangi takımı tutuyorsunuz?" sorusuna ezeli rakipler 'Fenerbahçe ve Galatasaray' yanıtını verdi. Bu iki takımı yüzde 14'le Beşiktaş, yüzde 5'le de Trabzonspor takip etti. Üç büyük kulübün taraftarına takımlarının maçlarını izlemek için stadyuma gidip gitmediği de soruldu. Yüzde 23'ü "Evet giderim" derken, yüzde 77'si gitmediği söyledi. Fenerbahçeli taraftarların yüzde 32'si, Galatasaraylılar'ın yüzde 23'ü, Beşiktaşlılar'ın da yüzde 18'i stadyuma gittiklerini belirtti. Araştırmayla, hem harcama hem de stadyuma giderek takımına en fazla destek olanın da Fenerbahçe taraftarı olduğu ortaya çıktı. Taraftarların takımlarına yardımda bulunmak için en çok satın aldıkları ürünlerin başında yüzde 87'yle forma geliyor. Onu yüzde 8'le aksesuvar, yüzde 3'le eşofman, yüzde 2'yle tekstil ürünleri takip ediyor.

15-17 yaş grubundakilerin yüzde 65'i lisanslı ürün satın alıyor. 55 ve üstü yaş grubunda bu oran yüzde 12'lerde... Erkeklerin yüzde 41'i, kadınların ise yüzde 40'ı lisanslı ürün satın alıyor. En çok lisanslı ürün alan taraftar da yüzde 48'le Fenerbahçe.

Mastercard'ın 5 bin futbolseverle yaptığı araştırmayla da taraftarların fanatiklik haritası çıkarıldı. Buna göre, Türkiye'de her iki taraftardan biri, tuttuğu takımın maçı için "hastayım" diyerek işe gitmediğini itiraf ediyor. Fanatik taraftarların yüzde 70'i Avrupa maçı için takımını yalnız bırakmayarak deplasmana gittiğini söylüyor. Türkler Avrupa deplasmanında ortalama 333 euro harcıyor.
Sabah