Konut Haberleri
25 Eki 2017 10:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:30

Suudilerin 500 milyar dolarlık çılgın projesi!

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 3 kıtayı birbirine bağlayacak olan 500 milyar dolar değerindeki projenin detaylarını paylaştı. 'Neom' projesi sayesinde dünya nüfusunun yüzde 70’i bu 3 kıtaya 8 saat içinde ulaşabilecek.

Suudilerin 500 milyar dolarlık çılgın projesi!
Bir süre önce kadınlara da araba kullanma özgürlüğü tanıyan Suudi Arabistan şimdi de büyük bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, üç ülkeyi kapsayacak Neom adlı iddialı bir iş ve endüstri bölgesi projesinin duyurusunu yaparken ülkesinin izleyeceği yeni rotaya dair de çok önemli mesajlar verdi.

Prens, 'Daha önce olduğumuz yere, tüm dinlere ve dünyaya açık ılımlı İslam ülkesine dönüyoruz' dedi. Veliaht Prens, dün Neom projesinin detaylarını da açıkladı. 500 milyar dolarlık (1.8 trilyon TL) Neom projesi, Suudi Arabistan’ın kuzeybatısında Akabe Körfezi ve Kızıldeniz kıyıları boyunca uzanacak.

Konferansta duyurdu

Duyuru dün Suudi Arabistan’da düzenlenen üç günlük “Gelecek Yatırım İnisiyatifi” adlı 88 ülkeden 3500 kişilik seçkin davetlinin bir araya geldiği ekonomik konferansın açılışından saatler sonra yapıldı. Neom, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ü kapsayacak 26 bin 500 kilometrekarelik bir alanda yeni bir bölge olarak tasarlanıyor. Proje, Riyad hükümetinin “2030 Vizyonu” olarak da bilinen petrol ihracatına dayalı gelir kaynaklarını çeşitlendirmeye dayalı uzun vadeli yaklaşımı ile de uyumlu. Ülke, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı, ancak petrol fiyatlarının düşüşünden dolayı 2014 yılından bu yana ciddi bütçe açığı sorunlarıyla boğuşuyor.    

Yenilenebilir enerji üretilecek

500 milyar dolarlık (1.8 trilyon TL) Neom projesi, Suudi Arabistan’ın kuzeybatısında Akabe Körfezi ve Kızıldeniz kıyıları boyunca uzanacak. Projenin finansmanını başkanlığını Veliaht Prens Selman’ın yaptığı Suudi Kamu Yatırım Fonu (PIF) üstlenecek. Prens Selman, Neom kentinin enerji, su, biyoteknoloji, gıda, ileri üretim ve eğlence dahil çeşitli endüstri dallarına odaklanacağını duyurdu. Süveyş Kanalı’nı da kullanan deniz ticaret yollarına yakın olacak Neom, tamamen yenilenebilir enerji üretip, tüketecek. Sadece rüzgâr ve güneş enerjilerinden faydalanacak. 



Asya- Avrupa- Afrika...


- “Gelecek için Varış Noktası” diye nitelenen Neom projesi Asya, Avrupa ve Afrika’yı birbirine bağlayan özel bir konumda bulunuyor.

- Projenin “discoverneom.com” adlı tanıtım sitesinde 9 ana konu yer alıyor. Bunlar ‘enerji ve su’, ‘hareketlilik’, ‘biyoteknoloji’, ‘gıda’, ‘ileri üretim’, ‘medya’, ‘eğlence’, ‘teknolojik ve dijital bilimler’, ‘Neom temellerinde yaşam’ olarak sıralanıyor.

- Bölge, 468 kilometrelik kıyı boyunca uzanıyor, 2 bin 500 metre yüksekliğinde dağ silsilesinin yer aldığı el değmemiş bir araziye kurulacak.

- Neom, bağımsız bir ekonomik bölge olarak işleyecek. Sağlıklı büyüme için özel olarak hazırlanmış kendine özgü yasaları, vergi sistemi ve mevzuatı olacak. 

- Dünya nüfusunun yüzde 70’i Neom’a 8 saat içinde ulaşabilecek.

- İngiliz Reuters haber ajansı, Riyad hükümetinin potansiyel yatımcılarla temas halinde olduğunu ve projenin ilk safhasının 2025 yılına kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü aktardı.