Ekonomi
25 Haz 2014 08:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:20

Survivor sürüyor!

Hükümet cephesinde faizle ilgili son dönemde yaşananlar ‘Survivor’ yarışmasını akıllara getirdi. Faiz yarışında fazla indirim isteyen ‘Gönüllüler’ ile karşı görüştekiler arasında bir süredir kutuplaşma yaşanıyor.

Survivor sürüyor!
Merkez Bankası orta yolu buldu faizi 0.75 indirdi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün 0.75’lik indirimle orta yolu buldu. Ancak hükümet cephesinde eleştirilerin sürmesi bekleniyor.

MERKEZ Bankası günlerdir beklenen faiz kararında orta yolu buldu. Piyasanın beklentisi 0.50 civarındayken, iktidar tarafında yüzde 1 ve 1,5 beklentisi vardı. Merkez Bankası da orta yolu 0.75’lik indirim yaparak buldu.

Para Politikası Kurulu dün yapılan toplantıya tam kadro katıldı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ahmet Faruk Aysan, Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu’nun bulunduğu toplantıya ilişkin açıklama, saat 14.00’de yapıldı. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 9.5’dan yüzde 8.75’e indirilirken, faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 12, borçlanma faiz oranı ise yüzde 8’de bırakıldı.

ENFLASYON DÜŞECEK

Yapılan açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek şöyle devam edildi:

“İhracat ise dış talepteki toparlanmanın etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapmaktadır. Kurul, 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir.

Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli azalacaktır. Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin edilmektedir.

Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir.”

Açıklamada, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve diğer unsurların yakından izleneceği vurgulanarak, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir” denildi.

Cesaretlendirici adım atılmalı

MERKEZ Bankası kararından saatler önce Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin twitter’da faiz ile ilgili yazdıkları dikkat çekti. İlk tweetinde, faizlerin 29 Ocak seviyesine ineceğini beklemediğini ifade eden Zeybekçi, daha sonra şöyle devam etti: “Ekonomiyi sadece para piyasalarını reflekslerine indirip bu doğrultuda yorum ve tepki vermek ekonomik cahillik olur.

Ekonomi ihracat, üretim, yatırım, büyüme, istihdam, tüketim, arz talep ve fiyat oluşumlarıyla hayatını devam ettiren bir organizmadır. Ekonomi faiz ve enflasyonla sonuç tepkilerini verir. Ekonomimiz olumsuz beklentileri haketmeyecek olumlu gelişmeleri sağladı ve önümüzdeki dönemde sağlamaya devam edecektir. Birileri üzülecek.

29 Ocak seviyesini bugün beklemiyorum ama piyasaların olumlu yöndeki hareketlerini cesaretlendirici bir adım bugün atılmalı. Faiz indirimi ithalatı cazip hale getiren ihracatı desteklemeyen aşırı değerli TL riskini azaltır hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olur.”

29 Ocak’ta ne olmuştu?

FAİZLER 2013 yılı ocak ayında yüzde 5,50’ydi. 16 Nisan tarihinde 0,50 puan indirilerek 4,50 seviyesine geldi. 9 ay sabit kaldı. 21 Ocak tarihinde yapılan PPK toplantısında da 4,50’de sabit tutuldu. Doların 2.39 seviyesine gelmesi üzerine Merkez Bankası 28 Ocak günü olağanüstü toplanarak gece yarısı faizi 10.00’a yükseltti. 24 Nisan’da 0,50 puanlık indirime gidilince Başbakan Erdoğan’dan sert eleştiri geldi. Eleştirilerin dozu her geçen gün artınca 24 Haziran günü toplanacak olan PPK kritik hale gelmişti.