Konut Haberleri
02 Eki 2017 10:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:27

Suriye'nin inşası için Çinliler atağa geçti

Suriye, 7 yıl süren savaş sonunda yeniden yapılanma sürecine girdi. Çinli şirketler ise bu fırsatı kaçırmadı ve yatırım fırsatlarını değerlendirmek için harekete geçti.

Suriye'nin inşası için Çinliler atağa geçti
Suriye'de 7 yıldır devam eden savaş nedeniyle ülke, 226 milyar dolarlık zarara uğradı. Çinli şrketler ise Suriye'nin yeniden yapılandırılma çalışmaları için fırsatları kaçırmadı ve harekete geçti. 

Yüzde 63 küçüldü

Suriye’nin gayrisafi milli hasılası 2010-2016 arasında yüzde 63 küçüldü. Ülkede ekonomik büyüklüğün savaş öncesi seviyelere dönmesinin 10-15 yıl alabileceği belirtiliyor. Savaş, ülkedeki sosyal ve ekonomik altyapıyı tamamen harap etti. Suriye’deki konutların yüzde 27’si, sağlık ve eğitim birimlerinin ise yarısı kullanılamaz hale geldi. Savaş sonra yaklaşırken, ülkeyi yeniden imar etme hazırlıkları başladı. Çin bu konuda oldukça istekli.

Çinliler yatırım için hevesli

Global Times’ın haberine göre geçtiğimiz nisan ayından bu yana en az 30 Çinli ülkedeki yatırım fırsatlarını görmek için Suriye’ye gitti. Ağırlıklı olarak başkent Şam ve yeniden imar planlarının yoğunlaştığı Humus ve Halep’i ziyaret eden Çinli girişimciler Suriyeli bakanlar ve valilerle bir araya gelerek olası projeleri görüştüler. Bu yıl Suriye’ye üç kez ziyarette bulunan Çin-Arap Takas Birliği Başkan Yardımcısı Qin Yong, Suriye’de iş yapmak isteyen girişimcilerin önemli bir bölümünün özel sektörden olduğunu belirti.

Jeopolitik konumu çok önemli

Uzmanlara göre Çin, Suriye’nin yeniden inşasında rol oynamayı, dünya ekonomisindeki liderlik yarışında önemli bir nokta olarak görüyor, çünkü Suriye, Çin’in trilyon dolarlık ‘Tek Yol, Tek Kuşak’ isimli modern İpekyolu projesinde önemli bir durak. Çin’i Ortadoğu ve Akdeniz üzerinden Avrupa’ya bağlayan proje çerçevesinde siyasi ilişkiler ve altyapı projeleri geliştiren Çin, şimdiye kadar yüzmilyarlarca dolarlık yatırıma imza attı.

Suriye de bu projenin önemli kavşaklarından olan Palmira ve Halep gibi kentlere ve Akdeniz’e açılan limanlara sahip.Ayrıca Çin, enerji ithalatının yarısından fazlasını Ortadoğu’dan gerçekleştiriyor. Bölgeden yaptığı alımların gelecek yıllarda artması bekleniyor. Suriyenin istikrarı bu açıdan Çin için önemli.
ETİKETLER
#yatırım #çin #Suriye