Ekonomi
22 Eyl 2015 09:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:27

Suriyeliler'e acilde ödeme yok

Türkiye’ye sığınan Suriyeli göçmenlere özel hastane acil servislerinde verilen sağlık hizmetlerinin ücreti, sessiz sedasız yapılan değişiklikle devlet tarafından ödenmemeye başlandı

Suriyeliler'e acilde ödeme yok
SURİYELİLERE verilen sağlık hizmetlerinde “acil” karmaşası yaşanıyor. Yapılan son değişiklikle birlikte yeni bir düzenleme yapılana kadar özel hastanelere acil olarak başvuran Suriyelilerin faturaları ödenmemeye başladı.
Uygulama, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun 11 Eylül’de üniversite veya özel hastaneye sevk edilen geçici koruma altındaki Suriyelilerle ilgili yazısıyla ortaya çıktı. Yazıda, üniversite ve özel hastanelerin acil servislerine, doğrudan veya ambulansla giden Suriyeli hastaların tedavi giderlerinin ödenmesine yönelik sürecin, ‘daha sonra netleştirileceği’ belirtildi.

Yazı üzerine, bu tarihten sonra özel hastanelerin Suriyelilere verilen acil sağlık hizmetleriyle ilgili gönderdiği temmuz-ağustos dönemi faturalarının geri döndüğü ifade edilirken, çözüm için bürokrasiyle görüşmelere başlandığı da kaydedildi.
Ancak görüşmelere rağmen, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nden (OHSAD) imdat çağrısı geldi. Başkanı Reşat Bahat, “Kimse bize bir şey sormuyor. Faturalar havada kalıyor, biz ne yapacağız. ‘Açgözlü özel sektör’ mantığıyla hareket ediliyor” açıklamasını yaptı.

Suriyelilere sağlık hizmetleriyle ilgili ilk kısıtlama Temmuz ayında yürürlüğe girdi. sağlık bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ortak çalışması sonucunda, ‘sevk zinciri’ sistemine geçildi. Buna göre, acil durumlar dışında Suriyelilerin sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için 1’inci basamak sağlık kuruluşlarından sürecin başlaması gerekiyor. Türkiye’de bulunan 2.2 milyon Suriyeli’den durumu iyi olanların genel sağlık sigortası kapsamına alınması tartışması da yapılıyor. Bu görüşe göre, durumu iyi olan Suriyeliler de artık prim ödeyerek hizmet almalı.

Surİyelİ mülteciler için yapılan harcamanın geldiği son noktayı geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş açıkladı. Kurtulmuş, Suriyeli mülteciler için harcanan paranın 7.6 milyon dolar seviyesine ulaştığını belirterek, “Bu miktarın sadece 418 milyon doları uluslararası yardım kuruluşlarından geldi” dedi. Harcamanın en önemli kalemini gıda oluştururken; bunu eğitim ve sağlık izledi.