Güncel
18 Mayıs 2019 16:38 Son Güncelleme: 18 Mayıs 2019 17:44

Suriyeliler için özel mezarlık yeri yapıldı

Suriye’deki çatışmalardan kaçarak İstanbul’a yerleşen burada yeni hayat kuran, evlenen, çocuk sahibi olan Suriyelilerin artık mezarlık alanları da var. İBB, İstanbul’da iki ayrı semtte Suriyelilere özel mezarlık alanları ayırdı. Buraya defnedilen Suriyelilerin mezar taşlarında Arapça yazılar dikkat çekerken ölüm ve doğum tarihleri ise Hicri takvime göre yazılıyor.

Suriyeliler için özel mezarlık yeri yapıldı

Tarafsız Haber Ajansı'ndan Çağdaş Ulus'un haberine göre; Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’deki çeşitli illerde yaşayan 3,5 milyon Suriyelinin yoğun olduğu illerden birini de 600 bin Suriyelinin yaşadığı İstanbul oluşturuyor. İstanbul’un Avrupa yakasında Fatih, Başakşehir, Esenyurt, Zeytinburnu, Küçükçekmece ve Bağcılar, Anadolu yakasında da Ümraniye, Sultanbeyli, Sancaktepe ve Pendik’te yoğun olarak yaşayan Suriyeliler savaşın bitip oradaki alt yapının ve ekonominin düzeleceği güne kadar “misafirimiz” olmayı sürdürecekler. Belki de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar hiç gitmeyecek. Hayata da burada veda edecekler.

Avrupa’da Sarıyer Kilyos, Anadolu’da Ümraniye Hekimbaşı

Bu nedenle artık Türkiye’de yeni hayat kurup evlenen, çocuk sahibi olan Suriyelilerin artık özel mezarlık alanları da var. Suriyeliler, artık yaşlı anne ve babalarını, evlatlarını ve kardeşlerini Türkiye’de toprağa vermek zorunda kalıyorlar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de, Avrupa yakasında yaşayıp hayatını kaybeden Suriyeliler için Sarıyer Kilyos Mezarlığı’nın içerisinde bir alan açtı.

Tarihler hicri takvime göre 

Anadolu yakasında yaşayıp hayatını kaybeden Suriyeliler için de Ümraniye Hekimbaşı Mezarlığı’nda büyük bir mezar alanı ayrıldı. Arapça harflerle yazılı mezar taşlarında doğum ve ölüm tarihlerinin hicri takvime göre yazıldığı da dikkat çekti. Bunun sebebi de Arapların hala Hicri takvimi kullanıyor olması. 

Bu mezarlıklar Türkiye’den gitseler bile Suriyelilerin gelip ziyaret edecekleri yerlerin başında olacak gibi görünüyor.