Konut Haberleri
11 Ara 2012 09:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:14

Sultanbeyli hızla ‘dönüşüyor’!

anadolu yakasının en hızlı gelişen bölgelerinden Sultanbeyli, Kentsel Dönüşüm projesiyle kimliğini de dönüştürüyor

Sultanbeyli hızla ‘dönüşüyor’!

1992 yılında ilçe statüsüne geçen Sultanbeyli, 1987 yılına kadar küçük bir mahalleydi. İlerleyen zamanlarda aldığı göçün etkisi ile yaşanan düzensiz ve kaçak yapılaşmayla hızla büyüdü ve şu an 15 mahallesinde toplam 298 bin 143 nüfusa sahip. Toplam yüzölçümü 29 milyon metrekareyi bulan Sultanbeyli’nin yüzde 22’si ise orman ya da 2B arazisi.


Günümüzde Sultanbeyli, gelişimi gözle görülür boyutlara ulaşmış bir İstanbul ilçesi olarak karşımızda. İlçede markalı konut ve alışveriş merkezlerinin sayısı her geçen gün artarken, bölgede bulunan imarlı parsellere otel, rezidans, AVM, fabrika, siteler gibi projeler için ruhsat da verildi. Bu tarz projelerin ilçeye gelmeye başlaması esasında TEM bağlantı yollarının açılışına denk geliyor. İlçe, şehirle olan bağlantısının kolaylaşmasıyla yatırımcının dikkatini de çekmeye başladı. 2009 yılında bağlantının açılmasıyla beraber birçok yapılanmanın inşaatına da başlandı.

İlçede hâlihazırda devam eden projelere baktığımızda ise, By Group, Sinpaş GYO ve Yapı Yatırım karşımıza çıkıyor. Sinpaş GYO’nun bölgede konut projeleri mevcutken, By Group 200 milyon TL’lik yatırımla 25 bin metrekare alan üzerinde çok katlı mağaza, dükkân ve ofislerin yanı sıra otel projesi inşa ediyor. Ayrıca bölgede Yapı Yatırım’ın içinde ticari birimlerinde olduğu konut projesi mevcut.

Bölgenin ilk AVM’si açılıyor

Bölge genelinde Alper İnşaat yıl içinde konut ve ticari ünitelerden oluşan yeni bir inşaata başlayacak. Öte yandan Tuna Gayrimenkul, ruhsat aşamasını tamamladığı bir alışveriş merkezi için harekete geçti ve yakında inşaata başlayacak. Dr. Ahmet Yıldız’ın finanse ettiği ve 48 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen, sokak ve meydan temalı ilçenin ilk AVM’si olan Plato AVM ise yakında kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Neden tercih ediliyor

Sultanbeyli’nin bu kadar tercih edilmesindeki nedenleri ise Sultanbeyli Belediyesi Başkanı Hüseyin Keskin anlatıyor. Konum olarak Sultanbeyli’nin ulusal ve uluslararası ulaşım aksında kilit noktada olduğunu söyleyen Hüseyin Keskin, “Üçüncü köprünün son bağlantısı da ilçemiz sınırları içerisinde. Yine Anadolu yakasındaki üç farklı metro projesinin önemli noktalarında yer alıyor. Hızlı tren hattının ilçemizin sınırında olması Sultanbeyli’mize ulaşımda tam anlamıyla bir devrim yaşatacak. Bununla birlikte TEM otoyoluna zaten bağlantımız var ve Sabiha Gökçen Havaalanı’na çok yakınız” diyerek tüm bunların İstanbul’un yeşil alanı bol olan nadir ilçelerinden biri olan Sultanbeyli’yi gelecekte de tercih edilen ilçelerden biri haline getireceğine vurgu yapıyor.

İlçenin mevcut sorunları

Bölgenin gelişimi devam ederken, bunun önündeki en önemli engel ise yaşanan mülkiyet sorunu. Nitekim Başkan Hüseyin Keskin’de mülkiyet meselesinin, göreve geldiği ilk günden beri üzerine en fazla eğildiği konu olduğunu anlatıyor. Mülkiyet sorununun ilçenin girdiği bu gelişim sürecinin hızını artırmasında en büyük engel olduğunu dile getiren Keskin, “Bunu çözdüğümüzde buna bağlı birçok problem çözülmeye başlayacak. Bugüne kadar yaptığımız projeler ve TEM bağlantı yollarımız sayesinde ulaşım sorunumuzu neredeyse aştık, yeni hastanemiz yapılıyor, Sultanbeyli’nin tüm bu çalışmalarla birlikte yaşam standardı ve refah düzeyi giderek artıyor” açıklamasını yapıyor.