Ekonomi
01 Mar 2015 15:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:26

Şubat ihracatı yüzde 13 düştü

İhracat şubatta yüzde 13 düşüşle 10.5 milyar dolar oldu. TİM Başkanı Büyükekşi, düşüşte paritedeki gerileme ve olumsuz hava şartlarının etkili olduğunu söyledi

Şubat ihracatı yüzde 13 düştü
Yeni yıla iyi bir başlangıç yapamayan ihracat, şubat ayında da üzdü. Özellikle parite ve soğuk hava koşulları ihracatta kaybın sürmesine neden oldu. Türkiye'nin şubat ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 düşüşle 10 milyar 495 milyon dolar oldu. İhracatın şubat ayında düşmesinde paritedeki gerileme ve olumsuz hava şartlarının etkili olduğunu söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Doların tüm dünyada değer kazanması sonucunda ihraç birim fiyatlarında önemli bir baskı var. Dolayısıyla pariteden kaynaklı fiyat etkisi sadece AB bölgelerine olan ihracatta değil AB dışı bölgelere gerçekleştirilen ihracatta da etkili oluyor. Ayrıca kar yağışı üretim ve lojistik kaybı anlamında ihracatımızı olumsuz etkiledi. dedi.

İki aylık ihracat yüzde 6.7 geriledi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) şubat ayı ihracat verilerini Erzurum'da açıkladı. Ocak-Şubat döneminde ihracat yüzde 6,7 düşüşle 22 milyar 826 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi.

Otomotiv sektörü şubat ayı lideri TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıkladığı ihracat verilerine göre, sektörel bazda şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 705 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1 milyar 267 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ile 1 milyar 175 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti. Geçen ay en fazla ihracat artışını da yüzde 27,8 ile fındık ve mamulleri sektörü yakalarken, bu sektörü, yüzde 25,4 ile tütün sektörü takip etti.