Konut Haberleri
08 Ara 2012 12:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:14

Steve Jobs'un ardından yeni rol model: Jeff Bezos

Bezos risk almak ve para kaybetmekten korkmuyor. Yatırımcılar da onun bu tavrını destekliyorlar ki, Amazon'un hisseleri bu sene yüzde 30 oranında artış kaydetti.

Steve Jobs'un ardından yeni rol model: Jeff Bezos

Amazon CEO'su Jeff Bezos Fortune dergisi tarafından 2012 yılının iş insanı seçildi.
Derginin "Esas bölücü" tanımını kullandığı Bezos, büyük bir risk alıcı olarak değerlendiriliyor.
Jeff Bezos okumayı seviyor. Kitaplar üzerine kurulu 100 milyar dolarlık bir imparatorluğun üzerinde oturuyor.
Amazon CEO'sunun şirketini yönetirken en önemli araçlarından birisi kağıt üzerinde yazan kelimeler. Her bir toplantı yada görüşme öncesinde Bezos ve üst düzey yöneticilerden oluşan "S-team" adını verdiği takımı, tam 30 dakika boyunca büyük bir sessizlik içinde 6 sayfa metin okuyorlar. Basılı kitaplara meydan okuyan birinin, elinden kağıdı düşürmemesi de oldukça ilginç tabi ki!
Amazon yöneticileri bu dokümanlara "tefrika" adını veriyorlar. Bezos ise, Fortune'a yaptığı açıklamada bu uygulamanın işe yeni girenler için biraz garip olduğunu kabul ediyor.
Bezos'a göre, yöneticilerin bir odada sessizce oturup, okuma yapmaları, grubun dikkatini odaklamak açısından çok önemli. Hatta bu süreçte alınan küçük notlar almak da ustalaşmak gereken bir alan.
Bezos işleri her zaman kendi yöntemi ile yapması ile gündeme geldi. Yani Wall Street'e pek kulak asmadı. Fakat Bezos'un stratejisinde hiçbir şey rastlantısal değil. Yöneticilerine yazdırdığı küçük notlardan, her hareketine kadar, Bezos'un yaptığı herşeyin arkasında düşünce ve vizyon var. Ve rakipleri Amazon'u anlamakta çoğu zaman geç kalıyor.
Herşeyden önce Jeff Bezos "esas bölücü" olarak tanımlanıyor. Bunun nedeni kitap sanayini tamamen değiştirip, elektronik satıcıları devreye sokmuş olması. Amazon bugün perakende, film üretimi, iPad'le rekabet eden tablet üretimine kadar bir çok alanda faaliyuet gösteriyor. Hatta iş dünyası için son derece ucuz veritabanı yazılımı bile satıyor.
Bezos risk almak ve para kaybetmekten korkmuyor. Yatırımcılar da onun bu tavrını destekliyorlar ki, Amazon'un hisseleri bu sene yüzde 30 oranında artış kaydetti. Amazon yayılmaya ve büyümeye devam etse de, Bezos asla "müşteriye en iyi deneyimi yaşatmak" hedefinden vazgeçmiyor. İşte tüm bu nedenlerden dolayı, Amazon CEO'su Jeff Bezos Fortune tarafından 2012 yılının en iyi iş insanı seçildi.