Güncel
13 Kas 2020 08:00 Son Güncelleme: 13 Kas 2020 09:49

Son Ankara evi İbrahim Ağa Konağı yeniden yaşatılıyor

Akyurt ilçesinde ayakta kalan son Ankara evi olarak tanımlanan 200 yıllık İbrahim Ağa Konağı yeniden yaşatılıyor. Akyurt Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda kamulaştırılan İbrahim Ağa Konağı restorasyon ihalesi tamamlandı.

Son Ankara evi İbrahim Ağa Konağı yeniden yaşatılıyor

Ankara'nın Akyurt ilçesinde ayakta kalan son Ankara evi olan yaklaşık 200 yıllık İbrahim Ağa Konağı'nın tadilatı başlıyor. 

İbrahim Ağa Konağı, Ankara evi mimarisine sahip ayakta kalan son yapı olması nedeniyle tadilatı ve yaşatılması önem kazanıyor. Akyurt Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda  İbrahim Ağa Konağı restorasyon ihalesi tamamlandı.

Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, konağın yaklaşık 200 yıllık geçmişinin olduğunu hatırlattı. Ayık, konağın restorasyon sonrasında kent müzesi havasında geleceğe aktarılacağını söyledi. 

Başkan Hilal Ayık, "Akyurt'un ileri gelen ailelerinden birine ait olan İbrahim Ağa Konağı ilçemizin bir hafızası. Yıllar içerisinde yıpranmış. Tarihi Ankara evlerinden biri olan bu yapıyı kaybetmeye gönlümüz razı gelmedi." dedi. 

Ankara Valiliği desteğiyle İbrahim Ağa Konağı'nın restorasyonunu kültürel miras olarak yaşatmaya devam edeceklerini kaydeden Hilal Akyurt, konakla ilgili şu bilgileri verdi:

"İki katlı konakta çok sayıda oda mevcut. Bu odalarda Akyurt'ta geçmişte kullanılan kıyafetler, mutfak eşyaları, kişisel eşyalar, el işi eski günlük aksesuarlar, tarım ve hayvancılıkta kullanılan malzemeler gibi çeşitli materyalleri toparlayıp sergileyeceğiz. Akyurt'ta doğup büyümüş ancak bunları bilmeyen insanımızın merakını cezbedecek, dışarıdan gelen ve Akyurt'u tanımayanlar için ise tam bir kültür şöleni olacak. Bu tarihi hafızayı sergilemeye Akyurt'un ihtiyacı var. Bir kent müzesi olarak da düşünülebilir. Otantik yapısıyla herkesin hayran olacağı bir çalışmayı ortaya çıkarmak niyetindeyiz. Bu projemiz aynı zamanda 20 projemizden de bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Şimdiden Akyurt'umuz için hayırlı olmasını diliyorum"