Konut Haberleri
11 Mayıs 2016 18:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:19

Somali'de bulunan Dünya'nın en büyük ikinci mülteci kampı kapatılıyor

Dünya'nın en büyük ikinci kampına ev sahipliği yapan Somali, kampın kapatılması ve mütlecilerin evine gönderilmesi için 10 milyon dolar fon ayırdı...

Somali'de bulunan Dünya'nın en büyük ikinci mülteci kampı kapatılıyor
Mültecilere ev sahipliği yapan ve Dünya'nın en büyük ikinci mülteci kampı olma özelliğini taşıyan kamp kapatılıyor.

Kenya İçişleri Bakanı Joseph Nkaissery, kapatılmasına  karar verilen, dünyanın en büyük mülteci kampı kabul edilen Dadaab'ın ev  sahipliği yaptığı Somalili mültecilerin evlerine geri dönmeleri için 10 milyon  dolar fon ayrıldığını açıkladı.

Nkaissery, yaptığı açıklamada, Kenya halkının güvenliği amacıyla  Dadaab kampının kapatılmasına  karar verildiğini hatırlattı. Kampta kalan  Somalili mültecilerin ülkelerine dönüşü için 10 milyon dolar fon ayrıldığını  belirten Nkaissery, kampın, Eş-Şebab militanlarının Kenya'yı hedef alan terör  saldırılarında üs olarak kullanıldığına dair Kenya hükümetinin savlarını  yineledi.

Kenya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Karanja Kibicho, geçen hafta  Somali ve Güney Sudan'dan gelen 600 binden fazla mültecinin yaşadığı Kakuma ve  Dadaab kamplarının kapatılacağını bildirmişti.

"Kenya hükümeti, mültecilere ev sahipliği yaparak bölgesel ve  uluslararası toplum adına çok ağır ekonomik, güvenlik ve çevresel yükü  omuzluyor." ifadesini kullanan Kibicho, hükümetin mülteci işleriyle ilgilenen  biriminin de dağıtıldığını kaydetmişti.

Kampların ne zaman kapatılacağı ve mültecilerin nereye  yerleştirileceğine dair bilgi vermeyen Kibicho, uluslararası toplumu, ülkenin  kuzeyindeki Kakuma ve Dadaab kamplarının kapatılmasıyla ortaya çıkacak tablonun  insani boyutlarıyla ilgili sorumluluk almaya çağırmıştı.

Somali'de faaliyet gösteren Eş-Şebab örgütü, 2011'de terörle  mücadelesine yardım amacıyla Somali'ye asker gönderen Kenya'da da saldırılar  düzenlemişti. Örgütün 2013'te Nairobi'deki bir alışveriş merkezine düzenlediği  saldırıda 67 kişi yaşamını yitirmişti. Kenya hükümeti, nisan ayında Eş-Şebab'ın  ülkenin kuzeyindeki bir üniversitede 140 öğrenciyi öldürmesinin ardından örgüt  üyelerinin kaldığı ileri sürülen Dadaab kampını kapatmayı planladığını  açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre  Kenya'da 420 binden fazla Somalili bulunuyor.