Gündem
16 Haz 2014 09:57 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:14

Soma yasasında Soma yok

Maden işçilerinin çalışma süresi yeniden düzenlendi. Hükümet 6 saatlik çalışma ibaresini işlemez hale getirdi

Soma yasasında Soma yok
İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'ndan geçti. Maden işçilerinin çalışma şartlarını düzenleyen madde alt komisyonda değişti.

Tasarının 7. maddesine ‘çalışma süresi’ yerine ‘yer altındaki çalışma süresi’ ibaresi eklendi. Bu düzenleme ile maden işçisinin günde 6 saat çalışması öngörülüyor. Ancak haftalık çalışma süresinin 36 saat olarak belirlenmesi sonucu, bu madde yer üstünde de çalıştırmanın yolunu açıyor. Bu da çalışma süresi açısından maden işçisini diğer işçiden ayırmıyor.

MADDE İŞLEMEZ HALE GELDİ

Plan ve Bütçe Alt Komisyon üyesi CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, “Bu düzenlemenin haftalık 36 saat çalışma süresine ilişkin maddeyi işlemez hale getirdiğini” söyledi. İzzet Çetin, “Hükümet madencilere ilişkin düzenlemeyi günlük 6 saat çalışma ibaresini işlemez hale getirdi. Yer altındaki haftalık çalışma süresi 36 saat diyerek madencinin madende yine 8-10 saat kalmasına izin verdi” dedi.

Çetin, “Alt komisyonda muhalefet milletvekilleri olarak sorun acil Soma’daki aileler bu işe çözüm bekliyor. Üzerinde tartışmayacağız getirin hemen çıkartalım dedik, ama AKP Soma faciasını bahane ederek belediyelerin arsalarının derneklere bedelsiz verilmesinden, kayıt dışı para aklamaya kadar birçok maddeyi torba yasanın içine koydu” diye konuştu.

EN AZ DÜZENLEME SOMA’YA

Tasarı ve teklifin birleştirilmesiyle Plan ve Bütçe Alt Komisyonunda görüşülen Torba Yasanın en az 60-70 kanunda değişiklik öngördüğünü belirten İzzet Çetin, torba yasada dikkat çeken diğer maddelere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“AKP Soma faciası üzerinden Bilal oğlanın TÜRGEV’ine İstanbul Belediyesi’nin bütün gayrimenkullerini verme yetkisi aldı bu torba kanunla. Müteahhide yapılan ihaleden sonra fiyat farkı verilmesinin önünü açtı. Reza Zarrab’ın kayıt dışı parasını yüzde 3 vergi vererek aklama düzenlemesi getirdi.

Bunun yanında kamu görevlileriyle ilgili hükümetin yapmış olduğu tayin atama yer değiştirme vs gibi hukuka uygun olmayan işler nedeniyle yürütmeyi durdurma alan kamu görevlisinin göreve hemen iadesi yerine iki yıl içinde emsal başka kurumda görevlendirir şeklinde düzenleyerek bu işi yapan hakkında da cezai ve hukuki işlem yapılamaz diye düzenleme getirdi.

Torbada en az düzenleme Soma’ya ayrılmış. Hükümet Somayı kullanarak cumhurbaşkanlığı sürecinde seçim rüşveti hazırlamış. Torbada çalışma hayatı dışında her şey var. AKP’nin amacı madencinin haklarını teslim etmek değil. 301 kişinin hayatını kaybettiği faciayı kullanarak taşeron sisteminin önünü açmak, kalıcılaştırmak istiyorlar.”

TAŞERON İŞÇİLER STATÜYE KAVUŞMAYACAK

Taşeron işçilerin bu torba yasa ile bir statüye kavuşmayacağını da vurgu yapan CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, yeni düzenleme ile artık taşeron sistemin esas çalışma biçimi haline dönüştürüldüğünü söyledi.

Çetin, “Çalışma Bakanlığı resmi olarak kamuda 650 bin taşeron olduğunu söylüyor. Ancak kamu-özel baktığınızda 1.7 Milyon dolayında taşeron işçi var. Taşeron işçilere şu hak geldi. Eğer işçi kamuda çalışıyorsa müteahhit değişse bile işyeri aynı kalacağı için kıdem tazminatını garanti altına aldılar” dedi.

CHP, alt komisyonda kabul edilen tasarıya muhalefet şerhi düşecek. Tasarı gelecek hafta Plan ve Bütçe Üst Komisyonu’na gelecek. Torba tasarının Meclis tatile girmeden önce genel kuruldan geçirilmesi planlanıyor.
Taraf