Konut Haberleri
04 Ağu 2016 08:49 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:32

Sokakta kurban kesene ceza!

Kurban Bayramı yaklaşırken Diyanet'ten 15 gün tebliği geldi... Yapılan açıklamaya göre, kurban satış yerleri, bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecek, bu süreden önce kurbanlık hayvan nakli başlatılamayacak.

Sokakta kurban kesene ceza!
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın; kurbanın dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde kesilmesi veya vekalet yoluyla kestirilmesine yardımcı olunması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi ile kesim yapacak kişilerin eğitilmesine ilişkin tedbirlerin alınması amacıyla hazırladığı tebliğ, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, illerde, vali veya görevlendireceği bir yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında çeşitli kurumların temsilcisinden oluşan, “Kurban Hizmetleri Komisyonu” oluşturulacak.

Çevre kirliliğini önleyici tedbirler kapsamında, gerek duyulduğunda pazar yerleri kurban kesim yerine dönüştürülecek. Kurban satış ve kesim yerlerine ulaşımın kolay sağlanması için yerel yönetimlerce tedbirler alınacak. Kurban satış yerleri, çevre ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan arındırılacak, etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak. Kurban satış yerleri, bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan nakli başlatılamayacak. Satış ve kesim yerlerinde belediyelerce gerekli tedbirler alınacak.

Eziyet edene ceza

Kesim yerine götürülürken, araca bindirilirken, araçtan indirilirken ve kesilirken kurbanlık hayvanlara eziyet edenlere ceza uygulanacak. Kurban satış ve kesim yerleri, 28 Ağustos’ta internetten duyurulacak

Sokakta kesime 196 TL ceza

Kurbanlar, belediyelerden çalışma izni almış kesimhaneler ile komisyonların belirlediği kesim yerlerinde, “Kasaplık Belgesi” veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursları’ndan, “Kurs Bitirme Belgesi” alanlarca, köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise (cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla) usulüne uygun ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilecek.

Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde kesim  yapanlara 196, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan atıklarını toprağa veren tesislere toplu kesimler için 49 bin 95, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 1221 lira cezai işlem uygulanacak.