Güncel
27 Kas 2020 15:39 Son Güncelleme: 27 Kas 2020 15:43

Şok tespit! İzmir deprem evleri rezerv alanı fay hattı üstünde

İzmir depreminde yıkılan binaların yerine yeni konutlar inşa edeceği Bayraklı rezerv alanından fay hattı geçtiği belirlendi. 

Şok tespit! İzmir deprem evleri rezerv alanı fay hattı üstünde

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir depreminde yıkılan binaların yerine yeni konutlar inşa edeceği Bayraklı rezerv alanından fay hattı geçtiği belirlendi. 

Rezerv alan olan bölgede, 2012'de Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından inceleme yapıldığı, burada belirlenen Bornova fay zonunun, Türkiye Diri Fay Haritası’nda aktif olarak gösterildiği ortaya çıktı. Cumhuriyet'ten Muhammed Özmen'in haberine göre; konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alim Murathan, fay zonlarının geçtiği alanlarda jeolojik araştırmalar yapılması gerektiğine dikkat çekerek, araştırma yapmadan bina yapılmasının risk oluşturacağını belirtti. 

SİVRİCE’Yİ HATIRLATTI

24 Ocak’ta Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen depremin merkez üssü Çevirimtaş köyünden Doğu Anadolu fay zonunun geçtiğini anımsatan Murathan, “Bayraklı’da, Çevrimtaş köyünde olduğu gibi bir yanlışlığa düşülmemeli. Gelecekte Bornova fay zonu üzerinde meydana gelebilecek bir depremde yıkım ve can kaybı riskini en aza indirgemek için bölgenin ayrıntılı jeoteknik araştırmaları yapılmalı. Fay zonunun geçtiği güzergâhın belirlenmesi zorunludur. Bakanlık bu araştırmaları yapmadan projeye başlamamalı” açıklamasında bulundu. 

Fay sakınım bandı üstüne konut inşa edilmesinin yasaklanması gerektiğine vurgu yapan Murathan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hangi bilimsel yöntemlere göre tespit ettiği bilinmeyen rezerv alanını fay zonları üzerinde seçmesi, sürekli aynı yanlışların tekrar ediliyor olması kabul edilemez. Ülkemizde fay yasası acilen çıkarılmalı, aktif fay zonlarının geçtiği alanlarda özel jeolojik araştırmalar yapılarak bu alanlardaki mevcut yapılar acilen kentsel dönüşüm kapsamına alınmalı. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanmalı” şeklinde konuştu.