Güncel
20 Ağu 2019 10:43 Son Güncelleme: 20 Ağu 2019 10:46

Sıra İstanbul, Ankara ve İzmir'e mi geliyor?

Avrupa Birliği, HDP’li üç büyükşehir belediye başkanının görevden alınarak yerine il valilerinin kayyım olarak atanmasının, ‘yerel seçim sonuçlarına saygıyı tartışmaya açacağını’, bu nedenle ‘ciddi bir endişe kaynağı olduğunu’açıkladı.

Sıra İstanbul, Ankara ve İzmir'e mi geliyor?

DW Türkçe’nin haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği sözcüsü Maya Kociyançiç tarafından yapılan yazılı açıklamada, şöyle dendi: “Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanları Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk’ün görevlerinden alınmasının, 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına saygıyı tartışmaya açması nedeniyle ciddi bir endişe kaynağıdır.”

Açıklamada, yerel politikacıların görevden uzaklaştırılmalarının, gözaltına alınmalarının ve kayyım atamalarının seçmenleri yerel düzeyde siyasi temsiliyetten yoksun bıraktığı ve bunun yerel demokrasiye de zarar verdiği kaydedildi.

Türk hükümetinin terörle mücadele konusunda meşru bir hakka sahip olduğu ifade edilen açıklamada, ancak bunun Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalardaki temel hak ve özgürlüklere uygun olması gerektiği belirtildi.

AB sözcüsü Kociyançiç, Türkiye’nin Venedik Komisyonu’nun önerileri ve taraf olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na bağlılığı doğrultusunda yerel demokrasinin işlemesi için gerekli önlemleri almasının şart olduğuna da işaret etti. AB’nin Türkiye’deki terör saldırılarını kınayan açıklamalar yaptığına dikkat çekilen metinde, barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüm için güvenilir siyasi bir sürecin acil olarak başlatılması çağrısında da bulunuldu.

Piri: Sırada İstanbul ve Ankara belediye başkanları mı var?

Avrupa Parlamentosu’nda Sosyal Demokrat grubun başkan vekillerinden Hollandalı siyasetçi Kati Piri de Twitter açıklamasında şöyle dedi:

 “Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanları seçimden beş ay sonra ‘terör gerekçesiyle ‘ görevlerinden alındı. İnsanların iradesine sıfır saygı. Peki, şimdi sırada ne var? Ankara ve İstanbul’un belediye başkanlarının alınması mı?”

Sol Partili milletvekili Gökay Akbulut da HDP ile dayanışma çağrısında bulunarak şöyle dedi: “Avrupa anti-demokratik Türk hükümeti ile işbirliğini dondurmalı.”

Almanya Federal Meclisi Başkanvekili Claudia Roth da “Bu karar, Türkiye’deki demokrasi ve hukuk devletinin son unsurlarının da yok edildiğini bir kez daha gösteriyor” dedi.