Güncel
29 Şub 2020 10:42 Son Güncelleme: 29 Şub 2020 10:46

Sent Antuan Kilisesi şimdilik satılamayacak

Beyoğlu'ndaki Sent Antuan Kilisesi'nin sahibi olarak görünen İtalya Kraliyet Ailesi mensuplarının varisleri, mülkün bir bölümünü satma girişimde bulunmuştu. Kilise ise tedbir kararı aldırdı. Varislerin tedbir kararının kaldırılması talebi reddedildi. Bu kararla kilisenin satış işlemi şimdilik gerçekleşmeyecek.

Sent Antuan Kilisesi şimdilik satılamayacak

İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesinde, kilise üzerindeki tedbir kararının kaldırılması talebiyle açılan ara duruşmaya, davacı kilisenin avukatı Afşin Hatipoğlu ile davalılar Ferdinando Quelberto, Öjenyo Alfonso ve Marya Bana'nın mirasçıları adına avukat Simay Mukaddes Söğütoğlu katıldı. Duruşmada, kilisenin Başrahibi İulian Pişta ve mirasçıları bulup dava açmaları için vekalet aldığı belirtilen Sebahattin Gök de hazır bulundu.

Beyanı sorulan davacı kilise avukatı Afşin Hatipoğlu, mahkemeye sunduğu dilekçeyle Vatikan'ın Ankara Büyükelçiliği'nin avukatı olarak feri (yan) müdahillik talebinde bulunduğunu kaydederek, Vatikan Ankara Büyükelçiliği'nin müdahillik talebinin kabulüne karar verilmesini istedi.  

Kilise ise tedbir kararı aldırdı. Varislerin tedbir kararının kaldırılması talebi reddedildi. Bu kararla kilisenin satış işlemi şimdilik gerçekleşmeyecek.

Kilise avukatı: Tedbirin kaldırılması mümkün değildir 

Duruşmada söz alan kilise avukatı Afşin Hatipoğlu, Vatikan Ankara Büyükelçiliği’nin duruşmaya feri müdahil olarak katılma taleplerinin olduğunu söyledi. Tedbire itirazı kabul etmediklerini söyleyen Hatipoğlu, "Dava dilekçesinde ibraz ettikleri belgeler davanın iddiasını kanıtlamaya yeterli belgelerdir. 70’li yılların ortasında kök mirasçıların beyanlarına istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile kilise ana binası Sent Antuan kilisesi üzerine tescil edilmiştir. Tapu kontrolü yapılmalıdır. Yüzyıldır Türkiye’ye giriş yapmayan bir ailenin zarara uğraması mümkün değildir. Tedbirin kaldırılması hukuken mümkün değildir. Davacı olarak mirasçıların tamamına yakının beyanları bizim lehimizedir. 100 yıllık bir Katolik mabedinin değeri belediye rayiç değeri üzerinden tespit edilemez. Bu Katolik cemaatine bir hakarettir. Feri müdahil talebinde bulunan Vatikan devletine karşı bir hakarettir" dedi.

Davalılar avukatı: Tedbirin kaldırılmasını istiyoruz

Davalılar avukatı Simay Söğütoğlu, 100 yıldan fazladır orada bulunan bir kilise olmasına rağmen 1970’li yıllarda Bakanlar Kurulu kararı verilmiş olmasına rağmen tapuda herhangi bir değişiklik yapılmadığını ve davaya konu parsellerin hala davalılar adına gözüktüğünü belirtti. Söğütoğlu bunun bir hukuk yargılaması olduğunu belirterek "Bahsi geçen parseller davalılar adına kayıtlı olduğu için sadece hukuki haklarını aramaktadırlar. Ne Katoliklere, ne de Vatikan Devleti’ne karşı hakaret söz konusu değildir. Şu aşamada teminatsız olarak tedbire devam edilmesi mümkün olmamalıdır. Biz tedbirin kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi.

Mahkeme tedbirin devamına karar verdi

Mahkeme, bir kısım davalılar avukatı tarafından tedbirin kaldırılması yönündeki talebin reddine karar verdi. Mahkeme, davalı tarafın kararla ilgili olarak İstinaf Mahkemesi’ne itiraz hakkının da bulunduğunu kararında belirtti. Vatikan Ankara Büyükelçiliği’nin feri müdahillik talebinin ise ön inceleme aşamasında değerlendirilmesine karar verdi.

"Beklediğimiz karar buydu"

Duruşma çıkışında açıklama yapan Sent Antuan Kilisesi ve Vatikan Ankara Büyükelçiliği’nin avukatı Afşin Hatipoğlu, şunları söyledi:

"Üç yıl önce açtığımız davanın, bugün tedbirin devam edip etmemesiyle ilgili duruşma yapıldı. Tedbir kararının devamına karar verildi. Tedbir kararının devamı neticesinde ana davaya devam ediliyor. Şu anda dava yargılama aşamasında. Sonucun ne olacağını hep birlikte izleyip göreceğiz. Şu an için davacı taraf olarak bizim lehimize bir karar söz konusu. Beklediğimiz karar da buydu, hukuk da bunu gösteriyordu. Sent Antuan Kilisesi bu manada davada haklı olduğunu, bir adım daha önde olduğunu göstermiş oldu. Karar yine yüce mahkememizin. Biz takip etmeye devam edeceğiz. Bugün itibariyle tedbirin devamına karar verildi. Bu kararla birlikte artık taşınmazlarımız, sağlam bir şekilde hukuki güvence altında. Vatikan’ın da avukatıyım ben aynı zamanda. Onların adına da müdahillik dilekçesi verdik. Vatikan da şu anda davaya dahil olmak için talepte bulundu. Mahkeme de onu inceleyip karar verecek."