İmar-Yapı
10 Kas 2013 23:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:39

Selamet Han butik otel oluyor

Vakıflar Yasası'nda yapılan değişiklikle iade edilen Selamet Han, butik otel olarak hizmet verecek

Selamet Han butik otel oluyor
Vakıflar Yasası'nda yapılan değişiklikle Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı'na iade edilen Sirkeci'deki Selamet Han, butik otel oluyor. Girişimci Kemal Alten tarafından kiralanan tarihi bina, yapılacak restorasyonun ardından butik otel ve restoran olarak hizmet verecek. Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu, Selamet Han'dan elde edecekleri geliri, hastane ve huzurevi hizmetlerini geliştirmek için kullanacaklarını söyledi. 
 
YASA DEĞİŞİKLİĞİ OLDU 
Ermeni işadamı Kalust Gülbenkyan tarafından 1953'te Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı'na bağışlanan İstanbul Eminönü'ndeki Selamet Han'ın mülkiyeti 1994'te açılan dava sonucunda Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçti. Vakıf, Selamet Han'ın iadesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu, ancak dava reddedildi. Yıllarca bakımsız kalan Selamet Han'ın kaderi, 27 Şubat 2008'de yürürlüğe giren 5737 sayılı yeni Vakıflar Kanunu ile değişti. Azınlık vakıflarının, zamanında çeşitli nedenlerle el konulan gayrimenkullerinin iadesine olanak sağlayan yasa değişikliğinin çıkmasından hemen sonra, azınlık vakıfları da taşınmazlar için iade başvurusu yaptı. 
 
ALT KAT RESTORAN 
2011'de iadesi yapılan tarihi bina, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı tarafından girişimci Kemal Alten'e kiraya verildi. Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu, tarihi binanın alt katının restoran, diğer katlarının ise butik otel olarak hizmet vereceğini belirtti. Otelin, binada yapılacak restorasyonun ardından hizmete gireceği belirtildi. 

Sabah