Konut Haberleri
29 Kas 2018 16:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 06:03

Sektörde konut stoku diye bir sorun yok

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım gayrimenkul sektöründe marka bilinirliği olan, doğru lokasyonlarda doğru fiyatlarla projeler üreten firmaların birikmiş konut stoku diye bir problemlerinin olmadığını söyledi.

Sektörde konut stoku diye bir sorun yok
7. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım; emlakdream.com Yayın Yönetmeni Ayla Özer’e gayrimenkul sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Nazmi Durbakayım sektörle ilgili olarak şunları söyledi:

“Gayrimenkul herkes için farklı anlamlara geliyor. Kimisi için barınma ihtiyacı, kimi için yatırım, kimisi için bir statü konusu, dolayısıyla gayrimenkul toplumumuzda çok büyük yeri olan ve olmazsa olmaz bir sektör. Ancak şöyle bir deyim var; insanlar sevdiklerini göklere çıkartırmış ondan sonra da yerlere vururmuş. Şimdi gayrimenkulü de biz zaman oluyor göklere çıkartıyoruz ki geçtiğimiz dönem gayrimenkul en tepelerdeydi şimdi de gayrimenkulü yerlere vuruyoruz. Ancak hiçbir sektör bu kadar aleyhinde birtakım dedikodular üretilip de bu şekilde sağlam ayakta kalamaz.”

“İnsanlar dövizden, faizden, borsadan kazandığı paraları da eninde sonunda gayrimenkule yatırıyor”

“Gayrimenkul tamamen toprağa bağlı, tapuya bağlı, araziye bağlı bir sektör, orada gelişiyor, bunun kaybı diye bir şey söz konusu değil. Ekonomik boyutuna geldiği vakit de geniş uzun devreleri aldığımızda daima kazandırmıştır çünkü insanımız bugün dövizle, altınla hatta borsayla yaptıkları yatırımı daha sonra gayrimenkulde değerlendirmek için yapıyor, geçici enstrümanlar bunlar, gayrimenkul ise sürekli olan hiç bir zaman kaybolmayan ve miras olarak kalan bir yatırım.”

“Maliyetlerde yüzde 50-60’lara varan oranlarda artışlar var”

“Şimdi yaşadığımız günlerde öyle bir sektör düşünün ki her şeye yüzde 50-60 zam olmuş, buna karşın zam yapmayan ve kampanyalarla devam ediyor. Şimdi bu sürdürülebilir bir politika olamaz ancak bizim sektörün şöyle bir avantajı var, biz geniş bir zaman diliminde imalat yapıyoruz, bu zaman dilimi içerisinde belirli bir yüzdesini maliyetin altında satsak bile genel toplamında başa baş noktasından sonra küçük kârlarla bize yetebiliyor. Her zaman sorarlar “Şimdi konut almanın zamanı mı?” diye, ben de her zaman konut aşmanın zamanıdır derim, hazırsanız konut almaya, kapitalinizi ayarladıysanız hemen alın çünkü yarın o malı o fiyata bulmanız mümkün değil.”

“Konut fiyatları füze gibi çıkacak!”

“Şimdi diyorum ki bu benim 40 küsur yıllık meslek hayatımda görmediğim bir fiyatlama dönemini yaşıyoruz, bugün konut almak niyetinde olan biri ne yapıp etmeli konutunu almalı çünkü yarın 2001’de olduğu gibi konut fiyatlarının füze gibi çıktığını görecek . Bunun 2 nedeni var. Biri zaten maliyetlerde yüzde 50-60 artış baskısı var. Diğeri de şimdi yüzde 60 civarında ruhsatlar azaldı, yeni bir proje çıkmıyor.”

“Konutta stok diye bir sorun yok”

“Şimdi gene ters politika yapanlar stok diyorlar, şimdi siz bir mal ürettiğinizde malın hak ettiği talebi göremiyorsa bu stok olamaz. Bugün konutta stok diye bir şey söz konusu değil. Bugün doğru marka bilinirliği olan, doğru lokasyonu olan, doğru fiyatlanan, ürününün arkasında olan firmalarda çok birikmiş bir stok yok, devam eden inşaatlar var, onları satıyorlar. Yeni inşaat ruhsatlarındaki yüksek oranda azalmalarla birlikte fiyatlar da artacak.”

“Sayın Murat Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanı olması sektörümüz için büyük şans”

“Sektör olarak bir avantajımız daha var o da sektörün bizler tarafında çalışıp sektörün sorunlarını yakından tanıyan Sayın Murat Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanı olması. Şimdi bakanlık tarafından devam eden çalışmalara göre herkes her yerde her projeyi yapamayacak, bu da sektörün regüle edilmesinde önemli bir konu.”

“Teknik Yapı inşaat sektörünün ana oyuncularındandır”

“Biz Teknik Yapı olarak sektörde her dönemde yeni proje çıktık, krizlerin yaşandığı 2001’de de çıktık, 2008’de de çıktık, dolayısıyla biz yolumuza devam ediyoruz. İzmir’deki projemiz lokasyon olarak gayet doğru bir yerde, fiyatlarımız da öyle, satışa çıktık ve büyük bir talep de alıyoruz, İstanbul ve Denizli’deki çalışmalarımız devam ediyor, biz bu sektörün ana oyuncularından biriyiz, yani biz sıkıldık deyip sektörden çıkacak bir firma değiliz çünkü bizim işimiz bu”