Ekonomi
12 Ağu 2015 14:36 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:05

Sekiz yıl sonra açıldı 13 günde tekrar kapatıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıpranması ve kullanılmasında sakınca görülerek 2007 yılında kapattığı sekiz yıl sonra tekrar açtığı Balçova Teleferik Tesisleri açılıştan 13 gün sonra onarım için 10 günlük bir kapanma yaşayacak.

Sekiz yıl sonra açıldı 13 günde tekrar kapatıldı!
İzmirlilerin 1974 yılından 2007’ye kadar yoğun ilgi gösterdiği günübirlik dinlenme alanlarından biri olan, şehrin en güzel manzaralı mekanlarının başında gelen Balçova Teleferik Tesisleri, 30 Temmuz günü yeniden açılmıştı. Tesis, 2007’de Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin, yıpranma tespiti ve kullanılmasında sakınca olduğu yönündeki raporu üzerine kapatıldı. Önce iyileştirme düşünüldü ancak malzeme ve teknoloji standartlarının bugün geçerli olmaması, AB uyumlu yeni standartların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2009 yılında kabul edilmesi üzerine onarımdan vazgeçilerek, yeni bir teleferik yapılmasına karar verildi.

10 günde 37 bin kişi taşındı

Bunun için 2011 yılından itibaren ihaleye çıkılmaya başladı. İlk iki ihale, çeşitli sebeplerle iptal edildi. Üçüncüsü ise Kamu İhale Kurumu'na yapılan itirazlar ve dava süreçleri sebebiyle uzun süre sonuçlanamadı. Sonunda İhaleyi kazanan firmaya, Nisan 2013'te yer teslimi yapıldı. Firma, bu süreçte ekonomik sıkıntılar yaşadı fakat yine de yapıma devam etti. Üç kez süre uzatımı aldı. İnşaat sürerken tesisin yer aldığı Dede Dağı'nda bulunan binaların tadilat ve çevre düzenlemesi de yapıldı.

'Aşırı sıcak ve beklentinin üzerinde yolcu'

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden, teleferiğin 10 günlük bakım sebebiyle kapatılmasıyla ilgili bir açıklama yapıldı. T'eleferik keyfine mola' başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi: Aşırı sıcaklar ve kısa sürede beklentilerin çok üzerinde yolcu taşınması nedeniyle, Teleferik’in sonbaharda yapılacak periyodik bakımı öne alındı. Tesisler bugünden itibaren 10 gün süreyle bakıma alınacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz ayın sonunda hizmete açtığı Teleferik Tesisleri’nde sonbahar döneminde yapılması planlanan periyodik bakımın, kısa sürede beklentilerin çok üzerinde yolcu taşınması ve aşırı sıcaklar nedeniyle öne alındığını duyurdu.
Buna göre Teleferik, başlangıç düzeyindeki halat regülasyonlarının sağlanabilmesi amacıyla, bugünden itibaren takriben 10 gün süreyle bakıma alınacak. Sonraki süreçte yılda bir kez tekrarlanacak bakım çalışmaları ile hem tesisin daha uzun ömürlü olması, hem de güvenli hizmet vermesi sağlanacak. Deneme seferleriyle birlikte 3 aydır aralıksız çalışan Balçova Teleferiği, geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günü 12 bine yakın biletli yolcu taşımıştı. 10 günlük sürede toplam 37 bin 811 biletli ziyaretçinin taşındığı yolculuk için 5 yaş altı çocuklar ücret alınmıyor.