İstanbul'da ipi göğüslemeye kim daha yakın?

Yerel seçimlerle ilgili özellikle de İstanbul’la ilgili peş peşe kamuoyu araştırmaları yayımlanıyor. Bulgu Araştırma Merkezi’nin çalışması ilginç sonuçlar içeriyor. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Bulgu Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Semih Turan 31 Mart seçimlerinin sürprizlere gebe olduğunu söylüyor.

İstanbul'da ipi göğüslemeye kim daha yakın? - Sayfa 1

Yerel seçimlerle ilgili özellikle de İstanbul’la ilgili peş peşe kamuoyu araştırmaları yayımlanıyor. Bulgu Araştırma Merkezi’nin çalışması ilginç sonuçlar içeriyor. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Bulgu Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Semih Turan 31 Mart seçimlerinin sürprizlere gebe olduğunu söylüyor. Turan araştırmayla ilgili olarak şu değerlendirmeleri yaptı:


110
İstanbul'da ipi göğüslemeye kim daha yakın? - Sayfa 2

“Seçimlere daha 45 gün var kararsızların olması çok doğal. Bu kararsız seçmenden öte bir şey. AKP seçmenin sadece yüzde 72 ‘si Binali Yıldırım’a vereceğini söylüyor. Kalan yüzde 28’i yorumlamak gerekir. Total olarak düşündüğümüzde yüzde 28’in 3’de 1’i hala kararsız. Bu seçmenlerin üçte biri sandığa gitmeyeceğini ifade ederken, diğer bir kısım ise Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğim diyor.”


210
İstanbul'da ipi göğüslemeye kim daha yakın? - Sayfa 3

“CHP adayına oy vereceğim demeleri bu araştırma da çok önemli bir bulgu. AKP seçmeni geçmişte de ülkenin ekonomik ve siyasal durumuna göre yaşananlara değerlendirerek dönem dönem kendi partisine tepki gösteriyordu. Bu tepki ya sandığa gitmemek ya da ya da MHP veya Saadet Partisi gibi sağ partilere oy vermek şeklinde kendini gösteriyordu. Bunun en belirgin örneği 7 Haziran seçimlerinde yaşandı. 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında yüzde 9’luk bir fark vardı. Ama hiçbir zaman AKP seçmeni için CHP bir çekim merkezi olmuyordu. Fark burada.”


310
İstanbul'da ipi göğüslemeye kim daha yakın? - Sayfa 4

“AKP’nin bu tavrı kızgınlık olarak değerlendirmeyelim. Kızmıyor aslında isyan ediyor. İsyan ettiği konuların başında da hayat pahalılığı geliyor. Yapılan zamlar ve artık nefes alamıyoruz diyorlar. Bu durum AKP’li seçmende korkunç bir tepkiye dönmüş durumda.”


410