Sektörel
14 Ağu 2016 14:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:34

Sebze-meyvede stok fırsatçılarına ağır ceza!

Sebze ve meyvede stok fırsatçılarına “Gözünüzün yaşına bakmayız” mesajı veren Gümrük Bakanı Tüfenkci, üretici ve hallere de soğuk hava desteği müjdesi verdi...

Sebze-meyvede stok fırsatçılarına ağır ceza!
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sebze ve meyvede stok yoluyla fiyatları yükselten fırsatçılara sert çıktı. İstanbul Bayrampaşa Yaş Meyve ve Sebze Hali'nde esnafla bir araya gelen, ardından da İstanbul Meyve-Sebze Komisyoncu ve Tüccarlar Derneği'ni (İMESKOM) ziyaret eden Tüfenkci, fırsatçılara şu mesajları verdi: "Her zaman fırsatçılık yapanlara müdahil olduk. Bu tür davranışlar yapanların da gözünün yaşına bakmayız, asla ve asla prim vermeyiz. Amacımız piyasanın düzgün işlemesi. Tüketicinin doğru fiyatla tüketim yapması. Hem üreticinin hem tüketicinin menfaatine çalışıyoruz. Fırsatçılık yapan kim olursa olsun onlara cezalarını veririz." Tüfenkci, yaş sebzemeyve ve gıda ürünlerinin ekonomiyi etkilemede çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Tüketici gelirinin üçte biri gıdaya gidiyor. Bunun da önemli bir kısmı sebze-meyveye ayrılıyor. Basit bir artış bile enflasyonu artırıyor" diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, fiyatların alıcı ve satıcının bir araya geldiği yerlerde belirlenmesinin önemine dikkat çekti. Kayıt altına alınmadan doğru fiyatın belirlenemeyeceğini anlatan Tüfenkci, "Bütün aktörleri kayıt altına almamız gerekiyor. Son tüketici de denetleme ve seçme sansına sahip olmalı. Tüketici ürünün nereden üretildiğini, çıktığı yerden son satıldığı yere kadar künyesini izleyebilmeli" değerlendirmesini yaptı. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan da küçük ölçekli üreticinin yeterli fiyatı alamadığını söyledi.

Tüfenkci, sebze ve meyvede fire oranlarındaki yüksekliğe değinerek, şunları kaydetti: "Fire oranımız yüzde 20-25 arasında. Bu kayıp ya üreticiye ya da tüketiciye maliyet olarak yansıyor. Bu oranı ne kadar düşürebilirsek, o kadar başarılı olabiliriz. Burada belediyelere büyük iş düşüyor. Esnaf da ortak hareket ederek halleri güzelleştirmeli. Modern dünyanın hallerinde soğuk hava depoları var. Soğuk hava depolarının kurulması noktasında üretici ve halcilere teşvik vermeyi, bir kısmının devlet tarafından karşılanmasını düşünüyoruz. Üretim merkezlerindeki birlikleri işler ve etkin hale getireceğiz. Onlara bir takım avantajlar sağlayarak üretim kooperatifleri haline gelmeleri için gayret göstereceğiz."

Rusya'ya son 7-8 ayda sebze-meyve ihracatının yok denecek kadar az olduğunu hatırlatan Tüfenkci, rakamların yerlerde sürünmediğine dikkat çekerek, "Başka pazarlara ihracat yaptık. İhracat artışı üretimimizi artırır ama fiyatlarımızı yükseltmez" dedi.
ETİKETLER
#Sebze #Meyve