İnşaat
09 Tem 2020 11:02 Son Güncelleme: 09 Tem 2020 11:13

Satışlar arttı, 2021 yeni projelerin yılı olacak

Konut kredi faizlerindeki düşüşle beraber bekleyen vatandaş alıma geçti. Konut piyasası hareketlenince başlayınca şantiyeler de hızlandı. Sektör temsilcileri, 2021'in yeni projelerin yılı olacağını belirtirken, inşaat sektöründe vites artırıldığını dile getirdi.

Satışlar arttı, 2021 yeni projelerin yılı olacak

Konut kredi faizindeki indirim satışları artırdı, artan satışlar şantiyelern hızlanmasına sebep oldu. Koronavirüs salgının etkisiyle yavaşlayan hatta duran şantiyeler bugünlerde hızla çalışıyor. Talepteki patlamayla birlikte inşaat yapma iştahının arttığını dile getiren sektör temsilcileri bekleyen yeni projeleri raftan indirmek için hazırlanıyor.

Konut kredi faizlerindeki düşüşle beraber bekleyen vatandaş alıma geçti. Konut piyasası hareketlenince başlayınca şantiyeler de hızlandı. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; hem yavaşlayan işler hızlandı, hem de gayrimenkul şirketleri yeni projeler için düğmeye bastı. Uzun süredir yeni ruhsat alımlarında düşüş olduğunu belirten sektör temsilcileri artan taleple birlikte projelerin öne çekileceğini, 2021’in yatırım yılı olacağını söylüyor.

BETONDA TARİHİ ZİRVE

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), açıkladığı ‘Hazır Beton Endeksi’ 2020 Haziran ayı raporu da inşaat sektöründeki yükselişi gözler önüne seriyor.

Haziran ayında Hazır Beton Faaliyet Endeksi’nin tarihi zirveyi gördüğüne dikkat çeken THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Faaliyet Endeksi’nin yanı sıra Beklenti Endeksi ve Güven Endeksi de yükseldi, eşik değeri aştı. Haziran ayı, inşaat sektöründe faaliyetlerin uzun zamandan sonra en yoğun olduğu ay oldu. Endeks verileri, pandemi sonrasında haziran ayında başlayan normalleşme sürecinde başta kamu bankaları olmak üzere konut kredi faizindeki düşüşün konuta olan ilgiyi üst seviyeye çıkardığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Talepteki patlama arz tarafına olumlu yansıyarak yeni inşaat yapma iştahını artırdı ve inşaatlar hız kazandı. Türkiye’nin salgında elde ettiği başarıda bir geriye gidiş olmaması durumunda inşaat sektöründeki ivmenin devam etmesi beklenmeli. İnşaat sektörü yılın ikinci yarısında özellikle istihdam ve büyüme ile ilgili önceki kayıplarını telafi ederek ekonomiye büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

Endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 9 soru soruluyor. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak değerlendiriliyor. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği belirleniyor. Çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile teşebbüslerin güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile firmaların üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağıyla ilgili beklentiler hakkında bilgi ediniliyor. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks bulunuyor.

POZİTİF ŞOK ETKİSİ

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, konut kredi faizlerindeki indirimin konut piyasasında pozitif şok etkisi yarattığını söyledi.

Koronavirüs salgını sürecinde şantiyelerde yavaşlama olduğunu belirten Durbakayım, “Sektörün sadık oyuncuları şantiyelerde tekrar vites arttırdı. Bu da hem istihdamı hem de 300’den fazla yan sektörü olumlu yönde etkiledi. Kredilerin düşmesi satış, satış da nakit akışı demek. Nakit akışı olan firmalar eski hızına dönüp projeleri daha hızlı teslim noktasına getirecek” şeklinde konuştu.

Artan satışla birlikte yeni projelerin de raftan inmeye başladığını kaydeden Nazmi Durbakayım, “2021’de çok sayıda firmanın yeni projelerini satışa sunacak” dedi. Konut stoklarının eridiğine dikkat çeken Durbakayım, ev alma planı olanların beklememesi gerektiğini söyledi. Durbakayım, “Yeni projelerde bu fiyatların olması mümkün değil, artan maliyet fiyatlara yansıyacak. Üstelik cazip kredi faiz oranlarının da ne kadar süreceği belli değil. Bir de henüz yabancı alıcı pazara gelmedi. Salgın nedeniyle Türkiye’ye gelemeyen yabancılar önümüzdeki günlerde gelecek ve konut alacak. Bu da yerli alıcıyı etkileyecek” şeklinde konuştu.

2021 YENİ PROJELERİN YILI OLACAK

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, artan konut satışlarıyla birlikte yeni projelerin de devreye alınacağını belirtti. 

“2021 yeni projelerin yılı olacak” diye konuşan Kalyoncu, “Şantiyeler hız kazanırken geliştiriciler de artan taleple birlikte hazırlıklara başladı. Bu yıl ve önümüzdeki yıl yeni yatırımların arttığını göreceğiz. Yeni ruhsat alımlarında 2021’de en az yüzde 30 artış öngörüyoruz” dedi. Konut satışlarında yaşanan artışın onlarca alt sektörü beslediğini belirten Kalyoncu, “Mobilyadan beyaz eşyaya kadar birçok iş kolu gayrimenkul sektöründeki canlanmadan payını alacak. Konut kredi faizlerindeki düşüşün etkisi tüm ekosistemi olumlu yönde etkileyecek” diye konuştu.

İNŞAATTA HIZLI TOPARLANMA

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (TÜRKİYE İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, inşaat sektörünün salgınının ortaya çıkardığı şartlardan en çok Nisan ve Mart ayında olumsuz etkilendiğini belirtti.

Küçükoğlu, “Haziran ayında planlı ve kontrollü olarak iktisadi faaliyetlere dönüş başlamasıyla birçok sınırlama da kademeli olarak kaldırıldı. Talep yetersizliği haziran ayında geriledi. Finansman sorunları da hafifledi. Hem mevcut iş seviyesi hem de yeni alınan siparişler önemli ölçüde arttı. Sosyal hayata kontrollü bir geri dönüş başladı. İnşaat sektörü de bu gelişmelerden olumlu etkilendi ve hızlı bir toparlanma yaşadı” diye konuştu. TÜİK verilerine göre haziranda işlere geri dönüş ile inşaat sektöründe mevcut işler seviyesinde 24.9 puan yükselme olduğunu belirten Küçükoğlu, “Yine TÜİK verilerine göre inşaat sektöründe alınan yeni iş siparişleri de haziranda 19.1 puan artış gösterdi. Sektörde mevcut işlere geri dönüş kadar yeni iş siparişlerinin de alınması çok olumlu bir gelişme” şeklinde konuştu.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka da “Normalleşme sürecinin başlamasıyla ekonomik faaliyetlerde artış, dolayısıyla iç satışlarda da artış yaşanması bekleniyor” dedi.