Konut Haberleri
05 Eki 2017 08:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:28

Satılık ev fiyatları burada uçtu!

Haliç tramvay projesi, bölgedeki ev fiyatlarını da uçurdu. Satılık daire fiyatları 200 bin TL'den 600 bin liraya yükseldi.

Satılık ev fiyatları burada uçtu!
İstanbul'da ulaşımı kolaylaştırmak için hayata geçirilen projeler ev fiyatlarını da arttırıyor. İstanbul’da Eminönü’nden Alibeyköy Otogarı’na kadar uzanan tramvay hattı inşaatının başlaması bölgedeki gayrimenkul fiyatlarında ani değişimlere neden oldu.

Satışlar durdu

Proje kapsamında özellikle 3 ay önce Eyüp’te Haliç sahiline şantiye alanlarının kurulması ve dolgu alanlar için kazıkların çakılması bölgedeki emlak fiyatlarının 2-3 kat artmasına yol açtı. Eyüp ilçesinde faaliyetlerde bulunan emlakçılar özellikle geçen seneye kadar 200 bin liraya sattıkları daireler için mülk sahiplerinin 600 bin lira istediğini, fiyatların üçe katlandığını ve şişen fiyatlar yüzünden satışların durduğunu ifade etti.

3'e katlandı...

Ani fiyat artışlarının bölgedeki canlılığı bitirdiğini ifade eden Setyap Gayrimenku’un sahibi Canip Yavuz, bölgede gerçek bir değerlenmenin olmadığını mülk sahiplerinin ulaşım projelerinin başlaması ile fiyatları katladığını ifade etti. İlçede son 5 yılda kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun olması nedeniyle büyük bir hareketliliğin oluştuğunu dile getiren Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: Eminönü-Alibeyköy tramvay projesi sadece Eyüp için değil Gaziosmanpaşa ve Kağıthane için de önemli bir proje. Burası yatırım yapmak isteyenler için iyi bir lokasyondu. Haliyle çevredeki mülk sahipleri tıpkı büyük projelerin getirdiği değerlenme gibi bir artış bekliyor. Sadece satılık evlerde değil kiralık evlerde de büyük bir fiyat artışı söz konusu. Bu kadar ani fiyat değişimi bölgedeki hareketliliği bitirdi. Fiyatların normal seyrine dönmesi gerekiyor. Mülk sahiplerinin beklentileri yanlış.”

Talep düştü

Haliç’e kazıkların çakılması ile bölgede verilen emlak ilanlarına tramvay projesinin hemen girdiğini ifade eden Emlak Danışmanı Muzaffer Koç, projenin fiziksel olarak ortaya çıkması ile bölgedeki insanların yatırımlarından daha fazla kazanç sağlamayı düşündüklerini söyledi. Bu şekilde fiyat artışının sürdürülebilir olmadığını dile getiren Koç, son dönemde kentsel dönüşümle birlikte bölgede çok sayıda bina yapıldığını ve bu fiyatlarla talebin giderek düştüğünü ifade etti.

492 milyon lira

492 milyon liraya mal olacak tramvay projesinin 2019’da faaliyete girmesi planlanıyor. Projede 14 yolcu istasyonu bulunacak. Proje tamamlandığında; hat boyunca tahmini ulaşım süresinin 30 dakika, yolcu kapasitesini 25 bin yolcu/saat (tek yön) olması bekleniyor.