Kentsel Dönüşüm
26 Kas 2019 12:06 Son Güncelleme: 26 Kas 2019 13:01

Şaşmaz Fikirtepe için gizlilik talep etmiş! Mahkeme isteği reddetti

Kentsel dönüşümün en kötü örneklerinden birinin gerçekleştiği İstanbul Fikirtepe’deki başlamadan biten projelerin ‘mimari’ olan Raci Şaşmaz’ın avukatının soruşturmaya gizlilik kararı verilmesini talep ettiği ortaya çıktı.

Şaşmaz Fikirtepe için gizlilik talep etmiş! Mahkeme isteği reddetti

Birgün'ün haberine göre; Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz ile Kurtlar Vadisi gibi dizilerin yapımcısı olan Şaşmaz’ın avukatı Rojbin Karakoç Çelik, Fikirtepe soruşturmasına gizlilik talep etti. İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hâkimliği ise 8 Şubat’ta kararını verdi, Çelik’in talebini reddetti.

Kararda şu ifadelere yer verildi: “Basın Kanunu; ‘Madde 3- basın özgürdür. Bu özgürlük bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir. Basın özürlüğün kullanılması ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak; başkalarının şöhret ve haklarının toplum sağlığının ve ahlakının, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütülüğünün korunması, devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığın sağlanması amacıyla sınırlanabilir’ dediği, dosya kapsamı itibariyle bu şartların oluşmadığı değerlendirildiğinden talebin reddine karar verilmesi gerekmiştir.”

Şaşmaz’ın avukatının gizlilik talebinde bulunduğu soruşturma, davaya dönüşmüştü. Başlamadan biten Brooklyn projelerinin 131 mağdurunun şikâyeti üzerine iddianame hazırlanmıştı. İddianame, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti. İddianamede Raci Şaşmaz ile Ahmet Mahir Şaşmaz, Aydoğan Selimoğlu, Hızır Selimoğlu’nun da aralarında bulunduğu Pana Yapı ve Selimoğlu İnşaat firmasının ortak ve yöneticisi 12 şüphelinin ‘tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı’ suçundan 131 defa hapisle cezalandırılmaları isteniyor.