Ekonomi
15 Haz 2016 14:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:25

Sahtekarlık yapana kayyum atanacak

Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Buna göre kayyumların yetkileri genişletildi.

Sahtekarlık yapana kayyum atanacak
Yargıtay ve Danıştay’ı küçültüp yeniden yapılandırılan tasarıyla Ceza Muhakemesi Kanun’nda (CMK) da değişiklik yapılarak kayyumların yetkileri genişletildi.

Değişiklikle, “kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı” ve “maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi” için gerekli olması halinde şirketlere kayyum atanacak.

Bu suçlar arasına terörün yanı sıra, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar ve Sermaya Piyasası Kanunu’nun (SPK) 110. maddesinde tanımlanan “Güveni kötüye kullanma ve sahtecilik” suçları eklenerek kapsam genişletildi.

Şirketlere artık güveni kötüye kullanma, nitelikli dolandırıcılığın yanı sıra SPK’nın 110. maddesine muhalefet iddiasıyla örtülü işlem yapma, sahtecilik gibi suçlardan kayyum atanarak el konulabilecek. Tasarının 34. maddesiyle CMK’nın 133/1 maddesinde değişiklik yapıldı. Kayyum atanacak suçlar arasına, şu suçlarda eklendi:

- Güveni kötüye kullanma (madde 155, ikinci fıkra),
- Nitelikli dolandırıcılık (madde 158),
- Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar (madde 309, 311, 312, 313, 314, 315, 316)
- 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı SPK 110’uncu maddesinde tanımlanan suçlar.

Anayasal düzene karşı işlenen suçlar uyarınca yürütülen soruşturmalarda Koza İpek Holding, Zaman Gazetesi gibi kurumlara kayyum atanmıştı. Değişiklikle atanan kayyumların görevleriyle ilgili iş ve işlemlerden dolayı tazminat davalarının da devlet aleyhine açılması şartı getirildi.

Kayyum atanabilecek “Güveni kötüye kullanma ve sahtecilik” suçları şöyle:

Yatırım kuruluşuna, fon kuruluna ve teminat sorumlularına; sermaye piyasası faaliyetleri sebebiyle her ne nam altında olursa olsun, sermaye piyasası araçları, nakit ve diğer her türlü kıymeti kendisinin veya başkasının menfaatine satmak, kullanmak, rehnetmek, gizlemek veya inkâr etmek.

Yönetim, denetim veya sermaye bakımından dolaylı veya dolaysız olarak ilişkili bulunduğu diğer bir teşebbüs veya şahısla emsallerine göre bariz şekilde farklı fiyat, ücret ve bedel uygulamak. Örtülü işlemlerde bulunarak halka açık ortaklıkların kârını veya mal varlığını azaltmak.

Piyasa teamülleri ve dürüstlük ilkelerine aykırı olarak farklı fiyat, ücret şartlar içeren anlaşmalar veya işlem hacmi üreterek kârlarını veya malvarlıklarını azaltmak.

Tutulan kayıtları bozan, yok eden, değiştiren.

Oya Armutçu/Hürriyet