Gündem
17 Tem 2014 12:47 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:30

Sabancı ailesine şok! 400 milyon dolarlık Atlı Köşk’e tedbir

Hacı Ömer Sabancı’nın mirasçısı olduğunu mahkeme kararıyla ispatlayan Sabancı Holding’in ortaklarından merhum işadamı İhsan Sabancı’nın evlilik dışı kızı Sevilay Sabancı Çınar, miras davasında 400 milyon dolar değer biçilen Atlı Köşk’e ihtiyati tedbir koydurdu.

Sabancı ailesine şok! 400 milyon dolarlık Atlı Köşk’e tedbir
Sabancı Müzesi olarak kullanılan Atlı Köşk’ün kendileri için bir sembol haline geldiğini belirten Sabancı Ailesi, tedbir kararına itiraz etti. Ancak mahkeme itiraz kararına reddederek tedbirin devamına karar verdi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile baba bir anne ayrı kardeşi olan Sevilay Sabancı Çınar, avukatları aracılığıyla Hacı Ömer Sabancı’nın mirasının 32’da birini istediği miras davasında Hacı Ömer Sabancı Holding’in elinde bulunan Akbank hisselerine ortaklık ve Emirgan’daki Atlıköşk için de tapu iptali davası açmıştı.



Sevilay Sabancı Çınar, mirasçı olduğunu kanıtladıktan sonra tapu iptali ve tescilini istediği Atlı Köşk’e geçtiğimiz mayıs ayında üçüncü kişilere devrinin engellenmesi için mahkemeden ihtiyati tedbir koydurdu.

İtibarları zedelendi
Sabancı Ailesi, Atlı Köşk’e konulan tedbir kararıyla itibarlarının zedelendiğini belirterek itiraz etti. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde önceki gün Atlı Köşk’e konulan tedbir kararına itiraz davası yapıldı. Duruşmaya Sabancı Ailesi avukatları ile Sevilay Sabancı Çınar’ın avukatları Mehmet Çağrı Bagatur ve Işıl Bagatur katıldı.

Sabancı Ailesi avukatları Sevilay Sabancı Çınar’ın kök murisin ölümünden sonra nüfusa kayıt edilmiş bir kişi olduğunu belirterek, Sabancı Ailesi’nin mali durumunun yetersizliği veya ekonomik yönden batıklık gibi bir durumunun söz konusu olmadığını belirterek ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasını istedi.

Atlı Köşk Sabancı Ailesi’nin sembolü 
Sabancı Müzesi olarak kullanılan Atlı Köşk’ün Sabancı Ailesi’nin bir sembolü durumuna geldiğini belirten avukatlar, ailenin tüm mal varlığı satılsa bile Atlı Köşk’ün satılamayacağı ve devredilemeyeceğini öne sürdü. Sabancı Ailesi mensuplarının Hacı Ömer Sabancı misyonunu devam ettiren kişiler olduğunu belirten avukatlar, Atlı Köşk’ün üzerinde Sabancı Üniversitesi’nin 49 yıllığına intifa hakkının olduğunu belirtti.

Sevilay Sabancı Çınar’ın basın yoluyla Sabancı Ailesi’ni baskı altına alarak ticari itibarını zedelemeye çalışmakla suçlayan avukatlar, mahkemeden gizlilik ve basın yasağı talebinde bulundu.
Mahkeme Sabancı Ailesi’nin avukatlarının taleplerini redderek tedbirin kaldırılmasına ve tedbir kararına itirazların reddine karar verdi.

İşte sürecin detayları...
Sabancı Holding’in kurucularından Hacı Ömer Sabancı’nın 1979 yılında ölen oğlu İhsan Sabancı’nın Nevin Tenik ile yaşadığı evlilik dışı ilişkiden dünyaya gelen Sevilay Sabancı Çınar, dedesinden kalan mirasa ortak olabilmek için 2003 yılında mahkemeye başvurdu.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın üvey kardeşi olan Sevilay Sabancı Çınar, 9 yıl sonra Sabancı ailesi’nin yasal mirasçısı olduğunu mankeme yoluyla kanıtladı.


Sevilay Sabancı Çınar, Adana ve İstanbul'da bulunan miras malları ile şirkete ortak olmak için davalar açtı. 2009 yılında İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne Sabancı Ailesi, Hacı Ömer Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi Rektörlüğü aleyhine açtığı davada kendisinin bilgisi olmadan Atlı Köşk’ün tapu üzerinden Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.’ye satıldığını kaydetti. Davacı Sabancı, halen müze olarak kullanılan taşınmaza ihtiyati tedbir konulduktan sonra tapu kayıtlarına isminin eklenmesini ya da hissesi oranında payına düşen miktarın kendisine ödenmesini istedi.

Güler Sabancı ile eşit pay sahibi
Adana 4. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği son kararda Hacı Ömer Sabancı'nın toplam 21 varisi bulunduğu ve mirasının 1152 hisse olduğu belirtildi. Veraset ilamına göre merhum işadamının hayatta kalan oğulları Erol ve Şevket Sabancı 192'şer hisse ile en büyük payları alırken, Sakıp Sabancı'nın payını eşi Türkan ile çocukları Metin, Dilek ve Sevil Sabancı 48'er hisse ile paylaşırken merhum İhsan Sabancı'nın kızı davacı Sevilay Çınar Sabancı ise Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan üvey ablası Güler Sabancı ile 32'şer hisseye aynı oranda mirastan hak elde edeceği kaydedildi.

Atlı Köşk ve hisse devirleri için kesinleşme beklenecek
Son olarak İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Atlı Köşk'ün tapusunun iptali için açılan davaya veraset ilamı örneği sunuldu. Mahkeme, söz konusu ilamın kesinleşmesinin beklenmesi için duruşmayı Eylül ayına erteledi. Sevilay Çınar Sabancı'nın tapu iptali ve hisse devirleri için hem İstanbul hem de Adana Adliyeleri'nde açtığı davaların kaderini Yargıtay belirleyecek.

Atlı Köşk'ün hikayesi...
İstanbul'un en güzel semtlerinden Emirgan'in sonunda yer alan, Sakip Sabancı'nın bahçesindeki at heykelleri olması sebebiyle bu isimle anılan köşkü.17 Eylül 1950’de Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alındı.

Koç ile aralarına giren kara atlar
Bu arada, Hacı Ömer Sabancı’nın Mahmut Muhtar Paşa’nın Moda’daki Mermer Konağı’nda yapılan müzayededen satın aldığı bronz at heykelini köşkün önüne koymasıyla, yapı halk arasında “Atlı Köşk” olarak anılmaya başlamıştır. Şu anda "Sakıp Sabancı Müzesi" olan köşkün bahçesinde Sakıp Sabancı dahil tüm aile üyelerinin heykellerine rastlamak mümkün.

Bahçedeki at heykelini almak icin zamanında Vehbi Koç'la Hacı Ömer Sabancı, tatsızlık yaşamış, zamanın parasıyla 3-5 milyonluk at heykelini, Hacı Ömer Sabancı 30 küsür milyona almistir...

İki ailenin yıllarca arasının bozuk kalmasında da bu olayın olduğu ancak sonraki süreçte barıştıkları iddia edilir.