Röportaj
11 Ara 2013 13:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:44

Şaadet Temel: 15 gün içinde 5 yeni proje geliyor!

Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel Emlakeki'ne konuştu: "İkinci 8 bin konutluk harekatı başlatıyoruz"

Şaadet Temel: 15 gün içinde 5 yeni proje geliyor!
Anka Yapı, 2013 yılı içerisinde Fikirtepe'de kentsel dönüşüm için Evim Kadıköy projesiyle yola çıktı. Firma, şimdilerde hafriyat izni alınan ve çalışmalarına başlanan Evim Kadıköy için temel atmaya hazırlanıyor.

Sektörün öncü isimlerinin katılmıyla gerçekleşen CNR Emlak 2013 fuarının ilk günü Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel'le konuştuk.İşte Şaadet Temel'in gözünden Emlak 2013 fuarı ve Evim Kadıköy projesi...
 
Yasegül ÖZDEMİR/Emlakeki.com
 
Emlak 2013 fuarı açıldı.Özellikle körfez ülkelerinden yoğun ilginin beklendiği fuar sizin adınıza nasıl geçiyor?
 
Fuar ilk gününden itibaren özellikle Ortadoğu'nun dikkatini çekti. Beklentilerin üzerinde bir ilgi söz konusu ve  bu ilginin en önemli sebebi projemizin lokasyonu. İstanbul'un merkezi diyebileceğimiz Kadıköy'de ana arter üzerinde yükselen Evim Kadıköy, iki tane metrobüs durağına yakınlığı,  Kalamış’a 700 metre, rıhtıma 1000 metre mesafede olmasıyla dikkat çekiyor.Yani proje lokasyonuyla elmas değerinde, İstanbul'un her yerine rahatlıkla ulaşımı sağlayabilecek bir yerde konumlanıyoruz.
 
Peki, satış oldu mu?
 
Fuarın ilk saatlerinde bireysel satışlar gerçekleşti.İki büyük bağlantı da bitmek üzere diyebiliriz. Araplardan ticari kısımlar için görüşmeler oldu.Bu görüşmeler blok bazında. 
 
Fikirtepe'de hafriyat iznini alarak projenizde çalışmalara başladığınızı biliyoruz.Fikirtepe'de şu an durum nedir?
 
Fikirtepe'de arsa sahipleriyle yüzde yüz anlaşmak gerekliliği vardı. Bizde anlaşarak lansmana çıkmıştık. Fakat diğer firmalardan yüzde yüz anlaşamayanlar çıkınca, sistem tıkandı.Kentsel dönüşüm yasasıyla 3’te 2’sinin anlaşması dikkate alındı ve buna bağlı planlama yapıldı. Bu plana bağlı olarak yeni bir kentsel tasarım projesi oluşturuldu. Bakanlığın müdehalesinden sonra proje daha güzelleşti. Artık anlaşsalar da anlaşmasalar da 6 ay sonra şu anda gördüğümüz Fikirtepe olmayacak, yıkılacak. Daha önce anlaşamayanlar yüzünden yarısı gecekondu, yarısı rezidanstı ancak 6 ay içinde artık tüm gecekondular yıkılacak ve orada olağanüstü bir kent doğacak. 2-3 yıl sonra özellikle Hasanpaşa, Acıbadem, Moda, Bahariye ve Caddebostan’ın bazı binaları da dönüşmek zorunda kalacak.
 
Bakanlığın müdahalesi devam ederken bile satışlar oldu!
 
Evim Kadıköy'ün çalışmalarında şu an durum nedir?
 
20 metre hafriyat indik ve gece çalışma izinlerimizi aldık. Ocak ayı içerisinde büyük olasılıkla temel atmayı düşünüyoruz. Şimdiden tüm programı yaptık. 1. etabın anahtar teslimi 20-22 ayda yapılabilir.
 
Lansmana çıktığımız gün konutların yüzde 20’sini satmıştık. Bakanlığın müdehalesi devam ederken tek tük satışlar da oldu. Fuardan hemen sonra ikinci bir lansman yapıp tekrar düğmeye basmak istiyoruz.
 
Bize biraz Evim Kadıköy'ü anlatır mısınız?Ne kadar prim yaptı?
 
Projemiz Türk ve İslam geleneklerine ağırlık veren çok ergonomik bir proje. Komşuluk ilişkilerinin olmasını plandığımız bir konseptle hazırlandı.Lokasyonuyla elmas değerinde.
 
Biz mayıs ayında 4 bin 800 lira metrekare fiyatıyla lansmana çıktık. Şu an fuarda projede metrekare fiyatı 6 bin lira. Tamamlandığında ise 7 bin- 8 bin dolara çıkacağını düşünüyoruz.
 
Fiyatları değerlendirmek gerekirse bu rakamlar artık Küçükyalı, Kartal fiyatları..
 
İstanbul’da çok fazla konut yapıldı algısı var ancak bu konutlar Metris ve Hasdal’dan Büyükçekmece’ye kadar.Köprüden, Tuzla’ya kadar E5 üzerinde 500 dairelik 10 proje yok. Bu nedenle bu bölgelere talep var. Bu talep de fiyatları artıracak. Evim Kadıköy’de Aralık sonu fiyatlar büyük olasılıkla 6 bin 500 lira, Mart’ta 7 bin 200 lira gibi olur. Finale doğru daire kalmaz ama hedef 6-7 bin dolar. 
 
Avrupa'ya baktığımızda ise, ekonomi başkentlerinde  20 bin Euro’nun altında metrekare fiyatı yok. Artık Avrupa’ya entegre olmak üzere olan bir İstanbul var. 5 yıl sonra Marmaray’ı, metroları, metrobüsleri, 3. Köprüsü ile yepyeni bir İstanbul ortaya çıkacak ve dünya başkentleriyle yarışacak. Belki dünya kentlerinde fiyatlar 25 bin Euro’yu bulur, İstanbul’da da 15 bin Euro’yu bulacaktır.
 
İkinci 8 bin konutluk harekatı başlatıyoruz!
 
Yeni yılda yeni projeler geliyor mu? Anka Yapı nelere hazırlanıyor?
 
Anka Yapı, geçmişte 8 bin konut üretti. Önümüzdeki 15 gün içinde İstanbul’un değişik noktalarında 5 projeyle piyasaya gireceğiz. Bahçeşehir’de, Beylikdüzü’nde, Kartal Soğanlık’ta, ikisi de bizim ilk doğduğumuz yer olan Şekerpınar’da. Orada 4,500 konut ve 1 AVM tamamlamıştık. Tüm konutlar satıldı, kiralık yer bile kalmadı. Tekrar bir talep oluştu. Orada kendimize ait arsalarımız var. 15 güne kadar 5-6 koldan yürümeyi düşünüyoruz. Totalde ikinci 8 bin konutluk harekatı başlatıyoruz.
 
Bahçeşehir’deki projemiz, bölgenin arka tarafında, üçüncü köprü yoluna cephe durumda. Arsa 80 dönümlük ve kendimize ait. O proje yaklaşık 1.700 konutluk olacak. İsmini henüz belirlemedik.
Bahçeşehir’in arkasında kalmasından dolayı 3. Havalimanı’na 5 km mesafede olacak. Kanal İstanbul projesi de yanından geçiyor, yaklaşık 700-800 metre mesafede. Metrekare fiyatlarının 2 bin500 ile 3 bin 500 lira olacağını düşünüyoruz.