Konut Haberleri
02 Ara 2015 14:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:52

Rusya'ya Türkiye'den doğalgaz çalımı!

Uçak krizinin ardından gerginleşen Türkiye ve Rusya temasları, doğalgazda kilitleniyordu. Ancak Botaş Rusya'ya büyük bir çalım attı...

Rusya'ya Türkiye'den doğalgaz çalımı!
Uçak krizinin ardından Rusya'nın yaptığı yaptırımlar artık tüm dünyanın gündeminde. Özellikle Rusya'nın Türkiye'ye gelen doğalgazı kesme ihtimaline karşı, Botaş ile Katar petrol arasında anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar  ziyareti sırasında imzalanan mutabakat zaptı, daha önce dönemlik anlaşmalarla bu  ülkeden yapılan LNG ithalatına uzun vadeli bir perspektif kazandıracak.

Taraflar bu çerçevede asıl anlaşmanın altyapısını oluşturmak için  hazırlığa başladı. Katar'dan LNG ithalatının miktar ve vadesinin de yer alacağı  asıl anlaşmanın en kısa sürede imzalanacağı belirtildi.

Vizeler de kalktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'daki görüşmesi sırasında  yaşanan bir gelişmeyi daha açıkladı. Erdoğan, "Katar ve Türkiye arasında vizeler de katıldı. Rahatlıkla Türk vatandaşları, Katar vatandaşları vizesiz olarak gidebilecek. Bundan dolayı değerli kardeşim Şeyh Sani'ye çok teşekkür ediyorum. Hemen talimatları verdik. Bu adımı attık" dedi.
Ayrıntılar geliyor

Erdoğan imzasıyla...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 anlaşmanın  imzalandığı Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite toplantısı öncesi, "Türkiye-Katar kültür yılı başarıyla icra ediliyor. Bu güzel ilişkileri  önümüzdeki yıllarda da artırarak sürdüreceğiz. Körfez İşbirliği Konseyi ile  ilişkilerimize çok büyük önem veriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'a yaptığı iki günlük resmi ziyaretinin  ikinci gününde Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani ile baş başa görüşme  gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Sani, 19 Aralık 2014'te Ankara'da  imzaladıkları, "Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik  Komite Kurulmasına İlişkin Ortak Mutabakat" çerçevesinde oluşturulan Yüksek  Stratejik Komitesi'nin birinci toplantısına başkanlık etti.

İki ülke heyetleri arasında yapılan görüşmede, eğitim, çevre, bilim ve  teknoloji, denizcilik, enerji sektöründe 15 ayrı anlaşmaya imza atıldı.