Konut Haberleri
09 Ağu 2016 17:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:33

Rusya'daki Türk inşaat şirketlerine vize çıktı!

Rusya lideri Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 268 gün sonra St. Petersburg'da bir araya geldi.

Rusya'daki Türk inşaat şirketlerine vize çıktı!
24 Kasım 2015'te Hatay semalarında Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesiyle kopan Türkiye ve Rusya ilişkileri, bugün yeniden inşa ediliyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Rusya'ya gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, St. Petersburg'da saat 14.07'de Rusya lideri Vladimir Putin'le buluştu. Liderler, 15 Kasım 2015'ten bu yana ilk kez tokalaştı ve objektifler önünde poz verdi.

Baş başa ve heyetler arası randevulardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin kameraların karşısına geçti.

İlk sözü Putin aldı ve şunları söyledi:

"Yapıcı bir görüşme oldu. Gerek ikili konular ve gerek bölgesel ve uluslararası konularda ilişkilerimizde farklı dönemler oldu. Her zaman yapıcı sayfalar öne çıkıyor. Özellikle Türkiye'deki zor siyasi duruma rağmen sayın Erdoğan St. Petersburg'a geldi. Bu adım gösteriyor ki, misafirlerimiz ilişkilerimizi geliştirmek istiyor.

Önceliğimiz krizden önceki duruma dönmek... İki ülkenin büyük şirketlerinin yöneticileriyle görüşerek, ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Sayın Erdoğan'la bütün bu konuları görüştük. Bunun için iki ülkenin karma komisyonları çeşitli görüşmeler gerçekleştirecek, stratejik planlama toplantıları gerçekleştirecek.

Şunun altını çizmek isterim ki, iki ülke arasında en önemli kilit noktayı enerji ve enerji projeleri tutuyor. Somut politik adımlar atmamız gerekiyor, enerji politikalarını hayata geçirebilmek için. Türk tarafı, Türk akımı ve nükleer santral gibi projelerde üzerine düşen adımları zaten atmış görünüyor.

Rus turistlerin Türkiye'ye tekrar gelmesini de konuştuk, bu konuda ilerlemeler sağlanacak. İlişkilerin eskiye dönülmesi için biraz zaman alacaktır. Charter uçuşlarının yeniden gerçekleştirilmesi yalnızca teknik detaylara kalmıştır.

Türk firmalarının inşaat çalışmaları devam edecektir.

Türkiye'ye karşı kısıtlamalar kademeli olarak kaldırılacaktır.

Uluslararası konularla ilgili de görüş alışverişinde bulunduk. Suriye konusunda yapılması gerekenleri konuştuk.

Sayın Erdoğan'a bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz, son derece açık yürekli görüşmeler için..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı: "Bugün kapsamlı ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdik. Uzun zaman sonraki ilk yüz yüze görüşmemizdi.

İlişkilerimizin yeniden eski seviyelere ve hatta ötesine taşınması hususunda iki taraf son derece kararlıdır, gerekli iradeye sahiptir. İki ülke kamuoylarının da beklentisi bu yöndedir.

Charter uçuşların yeniden hayata geçirilmesi, tarım ürünleri dahil ticaretin önünün açılması, vizesiz rejimin tam teşekküllü yürürlüğe konulması gibi başlıklarda gerekli adımları peyder pey atacağız.

Akkuyu Nükleer Santrali gibi stratejik projeler hızlandırılacak. Türk Akımı projesi de aynı şekilde hızla hayata geçirilecek. 15 Temmuz sonrasi Putin'in araması önemli.İlişkilerin geliştirilmesi için bugün ortak bir tavır koyduk, temazlarımızı her seviyede sürdüreceğiz. Biz Türkiye-Rusya ilişkilerinin geçmişe göre çok daha iyi duruma geldiğini düşünüyoruz. Değerli dostum Putin'e misafirperverliği için teşekkür ediyorum."
ETİKETLER
#Putin #putin erdoğan