Konut Haberleri
06 Ara 2015 08:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:53

Rusya ile anlaşamazsak, herkesle anlaşırız!

Türkiye, Rusya ile yaşadığı uçak krizinin ardından olası doğalgaz kesintisi için alternatif çözümler aramaya devam ediyor.

Rusya ile anlaşamazsak, herkesle anlaşırız!
Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra akla gelen ilk soru doğalgazın kesilip kesilmeyeceği olmuştu. Ruslar bu konuda bir ambargo koymayacaklarını söylese de Türkler'in alternatif gaz arayışı sürüyor. Katar doğalgazının sıvılaştırılmış halde (LNG) gemilerle, Azerbaycan doğalgazının da TANAP boru hattı üzerinden Türkiye’ye getirilmesi konusunda mutabakat sağlandı.

Kuzey Irak ile doğalgaz anlaşması
Milliyet'in haberine göre, Türkiye şimdi de C planı olarak Kuzey Irak doğalgazını devreye almaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, Kuzey Irak doğalgazını Türkiye’ye getirecek Şırnak Doğalgaz Boru Hattı’nın ihalesi yılbaşına kadar yapılacak.

1 hafta içinde ihaleye sunulacak
Türkiye, Rus gazına bağımlılığı azaltmak için alternatif kaynaklar ararken, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ), Kuzey Irak gazını ulusal şebekeye aktaracak Şırnak Doğalgaz Boru Hattı’nın bir hafta içerisinde ihaleye çıkarılması bekleniyor.

İhaleye çıkarılacak Şırnak Doğalgaz Boru Hattı, 185 kilometre uzunluğunda ve 40 inç genişliğinde olacak. Hat, Mardin’in 35’inci kilometresinden başlayarak Silopi sınırında sona erecek. Boru hattı ihalesinin 31 Aralık’tan önce tamamlanması için sürecin bir hafta içinde başlatılması planlanıyor.

Özellikle Diyarbakır ve Mardin güvende
Kuzey Irak gazını Türkiye’nin ulusal şebekesine bağlayacak söz konusu hat, özellikle Diyarbakır ve Mardin’in doğalgaz ihtiyacının daha güvenli bir şekilde karşılanmasını sağlayacak.

Bize 50 yıl yeter
Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren Genel Energy şirketinin Başkanı Tony Hayward, bölgede 5 trilyon metreküplük önemli doğalgaz rezervi olduğunu ve bu miktarın Türkiye’nin 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceğini açıklamıştı. Hayward ayrıca bu bölgeden ilk gazın 2-3 yıl içerisinde Türkiye’ye getirileceğini belirterek, ilk etaptaki kapasitenin 10 milyar metreküp olacağını, 2020’lerin başında ise bu rakamın 20 milyar metreküpe çıkarılacağını ifade etmişti.